Καρακωστάνογλου | 200 παραβιάσεις της Βορείας Μακεδονίας στη Συμφωνία των Πρεσπών

Share on:

Για συστηματική παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά της Βορείας Μακεδονίας με περαστικά που ξεπερνούν τον αριθμό 200, έκανε λόγο σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, την Valuenews.gr και τον Ελλάδα FM, ο Διεθνολόγος και Λέκτορας Νομικής του Α.Π.Θ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Ο κος Καρακωστάνογλου υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η συμφωνία δομήθηκε με αναφορές ότι είναι αμετάκλητες οι ρυθμίσεις της ή ότι ισχύει επ’αόριστον ώστε να μην μπορεί μονομερώς να καταγγελθεί. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει καταγγελία μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Ειδικότερα:

Τα συμπεράσματα της Ημερίδας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών με θέμα την καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Ο πρώτος άξονας που αναλύθηκε από τους έξι ομιλητές είναι ότι η συμφωνία αυτή ήταν βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα. Είχε βασικά νομικά και πολιτικά ελαττώματα, τα οποία βαρύνουν την ελληνική πλευρά και τα ελληνικά εθνικά δίκαια.

Παραβιάζεται συστηματικά η συμφωνία

Το δεύτερο πλάνο συζήτησης και ανάλυσης ήταν ότι η συμφωνία παραβιάζετε συστηματικά και καταγράφηκαν ομαδοποιημένα βέβαια περί τις 200 παραβιάσεις από την πλευρά της γειτονικής χώρα. Είτε το όνομα Βόρεια Μακεδονία γίνεται σκέτο Μακεδονία, είτε αξιοποιείτε από ιδιωτικούς αλλά και πολύ συχνά δημόσιους φορείς η δυνατότητα που τους δίνει να ονομάζουν την χώρα τους Μακεδονία επειδή έτσι αντιλαμβάνονται κάτι διαφορετικό όπως λέει η συμφωνία στο άρθρο 7 από αυτό που αντιλαμβάνεται ο Έλληνας όταν λέει Μακεδονία. Βέβαια και το Μακεδόνες ή το Μακεδονικός που επίσης με μια άκρα υποκειμενικότητα δίνει την δυνατότητα σε ιδιωτικούς φορείς και αυτό πολύ εύκολα παρασύρει και δημόσιους φορείς να χρησιμοποιούν αυτά τα ονόματα σαν να μην υπάρχει το Βόρεια. Θα έπρεπε τουλάχιστον για μια εσωτερική συνέπεια αυτή της συμφωνία και αρμονίας τους στα επιμέρους στοιχεία της, ο λαός να λέγονται Βορειομακεδόνες και η χώρα Βόρεια Μακεδονία, και βεβαίως η γλώσσα όχι Μακεδονική αλλά Βόρειομακεδονικήκαι να οριοθετηθεί τι σημαίνει αυτό, ότι είναι μια σλαβική γλώσσα όπως το λέει αλλά σε μια πλήρη αναντιστοιχία με το Μακεδονική. Γιατί το Μακεδονική εδώ και 3.000 χρόνια ανήκει στην Ελλάδα, είναι τμήμα της δωρικής διαλέκτου των αρχαίων Ελλήνων.

Ήταν μια πολύ καλή πρωτοβουλία της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού που είναι η μεγαλύτερη οργάνωση των συνταξιούχων απόστρατων αξιωματικών με 35.000 μέλη, οι οποίοι επέλεξαν την Θεσσαλονίκη ακριβώς πάνω στην 4η επέτειο της υπογραφής αυτής της συμφωνίας η οποία έχει γίνει το 2017-2018 Ιουνίου.

Η ανάλυση κατέληξε στο τρίτο σκέλος ότι οι δυνατότητες για την καταγγελία της συμφωνίας λόγω των παραβιάσεων. Οι παρανομίες μπορούν να αντιμετωπιστούν με καταγγελία της συμφωνίας.

Η συμφωνία δομήθηκε έτσι με αναφορές ότι είναι αμετάκλητες οι ρυθμίσεις της ή ότι ισχύει επ’αόριστον ώστε να μην μπορεί μονομερώς, αναίτια δηλαδή, να καταγγελθεί από κάποιο από τα μέλη.

Ήδη έχουμε τόσες παραβιάσεις ώστε η Ελλάδα να έχει ένα έννομο συμφέρον να το πράξει όταν κριθεί ότι είναι η ώρα.

Το δεύτερο είναι ότι από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση, η οποία ζητάει με διαδηλώσεις μεγάλης έκτασης και το ζητούσε και όταν ήταν και η διάρκεια των διαδικασιών για την αναμόρφωση του συντάγματος με βάση την συμφωνία η οποία ουσιαστικά δεν έγινε με τον πρέποντα τρόπο, ζητούσε λοιπόν η κεντροδεξιά αντιπολίτευση να μην επικυρωθεί και από την άλλη πλευρά η συμφωνία, κάτι το οποίο έγινε με πολλούς τρόπους και δυστυχώς ιδίως από την Ελληνική πλευρά οι πολλές παραβιάσεις και της διαδικασίας που προέβλεπε για τα διάφορα στάδια ολοκλήρωσής της αυτή η συμφωνία παραβιάστηκε.

Από το δημοψήφισμα που επέλεξαν και έκαναν οι γείτονες και το οποίο έδωσε ένα 36%, άρα δεν ολοκληρώθηκε η βατή με το περιεχόμενο κύρωση της συμφωνίας, όπως έλεγε η ίδια η συμφωνία. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ έγινε εσπευσμένα και πριν ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση, η οποία έγινε ουσιαστικά με το να διατηρηθεί το παλαιό σύνταγμα και δίπλα στις προς αναθεώρηση διατάξεις, εάν δηλαδή παραμένουν και τα δύο να υπάρχουν αναρτημένες οι αναθεωρούμενες διατάξεις. Όλα αυτά συν η κεκτημένη ταχύτητα που είχαμε από το 1991 που έγιναν ανεξάρτητο κράτος ή ίσως και από το 1944 ως ομόσπονδο κρατίδιο της πρώην ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας να αυτοονομάζονται, να πιστεύουν μέσα από την κρατική προπαγάνδα ότι είναι Μακεδόνες και μάλιστα απόγονοι του Μεγάλου Αλέξανδρου και του Φιλίππου.

Υπάρχει δυνατότητα καταγγελίας

Όλα αυτά εάν δεν υπήρχε μια σοβαρή και δεσμευτική για τους όρους συμφωνία και δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία δυστυχώς, η ελληνική πλευρά καταγγέλθηκε αυτό δεν διαπραγματεύτηκε ως όφειλε και έτσι έχει αφήσει αμφισημίες, αοριστίες μέσα στο κείμενο ή έχει τεμαχίσει τον όρο Μακεδονία, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει. Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα να γίνει καταγγελία μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται.

Για μένα ο κύριος Μητσοτάκης βρισκόμενος στην Θεσσαλονίκη το 2018 στην διεθνής έκθεση τον ακούσαμε όλοι να λέει ότι δεν θα χαριστεί το ΒΕΤΟ στην πλευρά των Σκοπίων, οι οποίοι θα πρέπει να τηρήσουν τους όρους αυτής της συμφωνίας. Επομένως αφού δεν την τήρησαν παρά το ότι εντωμεταξύ μεσολάβησε η κύρωση αυτής της συμφωνίας και ο κ Μητσοτάκης η Ελλάδα γενικώς είναι μια χώρα που σέβεται τις διεθνείς συμφωνίες σε αντίθεση με την γειτονική μας Τουρκία. Όμως οι παραβιάσεις και η συνολική δυσαρμονία που δεν μπορεί ίσως τυπικά να την επικαλεστεί η κυβέρνηση καθώς το κράτος θεωρείτε ότι έχει συνέχεια.

Εσωτερικές αντιφάσεις

Είναι τόσες οι εσωτερικές αντιφάσεις αυτής της συμφωνίας και τα κενά που έχουν αφήσει που διευκολύνει την άλλη πλευρά, τα Σκόπια, να διολισθαίνει και να επανακάμπτει στο σκέτο Μακεδονία.

Συνεπώς η ελληνική πλευρά οφείλει ασκώντας το κυριαρχικό της δικαίωμα να δώσει την συναίνεση για την ολοκλήρωση εν καιρώ το 2033, είπε μια πιθανή ημερομηνία για το σύνολο των δυτικών Βαλκανίων βεβαίως ο πρωθυπουργός, ώστε μέσα από μια καλόπιστη συζήτηση και με δεδομένη την πορεία τεσσάρων ετών με προβλήματα από την μεριά των Σκοπίων, με αναθεώρηση ή τότε με καταγγελία εάν δεν υπάρχει κοινή βούληση, αυτός ο απαραίτητος εξορθολογισμός αυτή της συμφωνίας ώστε να μπορεί να την αποδεχθεί και η Ελλάδα και η άλλη πλευρά να αντιληφθεί και να συμμορφωθεί με το ότι δεν υπάρχει Μακεδονική εθνότητα διαφορετική στην ιστορία 3.000 χρόνια από την Ελληνική.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE