Έξω από τα δόντια τα είπε ο Δήμαρχος Χίου για την τουρκική προκλητικότητα

Share on:

Ρεπορτάζ Ζιαγάκη Γεωργία

Το τουρκικό «αμόκ» εναντίον της Ελλάδας, το οποίο κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα δεν έχει τέλος. Οι ακρίτες μας είναι αυτοί που βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της γείτονος χώρας και δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε τουρκική πρόκληση. Σε αυξημένη ετοιμότητα δίπλα τους είναι και οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Έξω από τα δόντια μίλησε ο δήμαρχος της Χίου, Σταμάτης Κάρματζης σε συνέντευξη του στη Valuenews.gr, καταγγέλλοντας τις συνεχόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθώς επίσης κάνει λόγο για πλέον συνηθισμένες καταστάσεις.

«Κοιτάξτε να δείτε εμείς εδώ οι ακρίτες που κρατάμε Θερμοπύλες χρόνια και χρόνια, έχουμε πλέον συνηθίσει, είναι κομμάτι της καθημερινότητα μας κυριολεκτικά. Βεβαίως υπάρχουν εντάσεις, βεβαίως υπάρχουν απόπειρες με το μεταναστευτικό προσφυγικό, το οποίο έχει εργαλειοποιηθεί από την απέναντι πλευρά εδώ και πολλά χρόνια και σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε κρίση αυτό μεγιστοποιείτε. Θέλω πω πως η επιθετική ρητορική της γείτονας χώρας είναι αυτή την ώρα στην κορύφωση της, έτσι θέλουμε τουλάχιστον να πιστεύουμε. Δεν μας ανησυχεί γιατί ξαναλέω ότι τα έχουμε συνηθίσει. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας, στα σώματα ασφαλείας, στην παρούσα κυβέρνηση που κάνει αυτό που πρέπει. Οι ακρίτες είναι εδώ, είναι πανέτοιμοι και εξαιτίας του ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι ισχυρότατες και βεβαίως είναι εδώ και δεν ανησυχούμε και μπορούμε να ασχοληθούμε με τα ελληνικά μας έργα. Να συμπληρώσω πως εμείς αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει ειρήνη. Θα ήθελα να πω πως εμείς δεν προκαλούμε, αλλά προκαλούμε. Μάλιστα, εμείς οι Χιώτες ειδικά την φετινή χρονιά είναι κάτι που μας πληγώνει και μας πονάει περισσότερο, δεδομένου ότι έχουμε τις εφετικές εκδηλώσεις των 200χρονων από τις άγριες σφαγές από την απέναντι μεριάς, να τα πούμε τα πράγματα με το όνομα τους. Διότι ο πληθυσμός της Χίου με αριθμό 120χιλ. ανθρώπους, οι 60χιλ. σφάχτηκαν με τον αγριότερο τρόπο που μπορεί να σκεφτεί άνθρωπος και οι άλλοι 60 χιλ. εξανδραποδίστηκαν. Ούτε και αυτό σέβονται και ούτε πρόκειται να το σεβαστούν. Εκείνοι λοιπόν κάνουν την δουλειά τους, εμείς θα πρέπει να ήμαστε πανέτοιμοι. Το ξαναλέω πως εμείς δεν έχουμε τίποτα με τον τουρκικό λαό, αλλά νομίζω πως και στον τουρκικό λαό υπάρχουν φωνές που πραγματικά λένε στον Ερντογαν και στην παρέα του “ως εδώ και μην παρέκει”. Το θέμα είναι ότι κάποτε ο ίδιος ο λαός της Τουρκίας να επιβάλλει το σωστό και το δίκαιο στους δικούς του ανθρώπους, οι οποίοι εξαγάγουν τα προβλήματα τους κάθε φορά που υπάρχουν και τώρα είναι και πάρα πολλά. Και νομίζω ότι αυτό το παιχνίδι θα συνεχιστεί μέχρι να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση στο μέλλον.»

Η συνολική εικόνα

Η τούρκικη προκλητικότητα των τελευταίων μηνών δεν προκαλεί έκπληξη στην Ελλάδα.  Δεν είναι η πρώτη φορά και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία που οι γείτονες μας έχουν μετατρέψει σε «διακεκαυμένη ζώνη» το Αιγαίο.

Γυρνώντας πίσω στον χρόνο θα δούμε ότι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι αμφισβήτησαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα υπό το πρόσχημα των ερευνών, ήταν το 1976, με το ωκεανογραφικό ΧΟΡΑ. Στις 6 Αυγούστου 1976 παραβίασε για πρώτη φορά την Ελληνική υφαλοκρηπίδα πλέοντας βορειοανατολικά της Λέσβου.

46 χρόνια τώρα έχουμε μετρήσει αμέτρητες παραβιάσεις στο Αιγαίο τόσο στον εναέριο χώρο όσο και στα χωρικά ύδατα. Δεν κάνουμε λόγο απλώς για μία απλή καταγραφή στατιστικών. Αλλά για μία λεπτομερή αναφορά θαλασσίων περιστατικών, παραβιάσεων διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, παραβιάσεων εθνικού εναέριου χώρου (ΕΕΧ), είδους αεροσκαφών (μαχητικά, αεροναυτικής συνεργασίας (ΑΦΝΣ) ή ελικόπτερα), αριθμού οπλισμένων μαχητικών, εμπλοκών με ελληνικά αεροσκάφη και τέλος, υπερπτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος.

Ένα πολύ σημαντικό, αλλά συστηματικά αποσειωπούμενο πρόβλημα, είναι κι αυτό της παράνομης αλιείας των Τούρκων στο Αιγαίο. Οι Τούρκοι ψαράδες, με σκάφη μεγάλης αλιευτικής ικανότητας και με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, βγαίνουν στο Αιγαίο, από τη Σαμοθράκη μέχρι τη Ρόδο, σε σχηματισμό στόλου, συντεταγμένα και οργανωμένα, με στόχο να μονοπωλήσουν τ’ αλιεύματα.

Εκτός αυτού έχουν καταφέρει να κάνουν ρεκόρ υπερπτήσεων, με πάνω από 200 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας. Πρόκειται για ελληνικά νησιά για τα οποία η Τουρκία αξιώνει να αποστρατιωτικοποιηθούν με δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της όπως του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Η Άγκυρα μάλιστα έχει φτάσει στο σημείο να μιλά περί αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ακρίτες καταλαβαίνουν καλύτερα το πρόβλημα από τον καθένα.

Είναι αυτοί που όλα αυτά τα χρόνια προστατεύουν τα νησιά μας και έχουν διαχειριστεί πολλές τέτοιες καταστάσεις. Είναι αυτοί που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το πρόβλημα και με τις προκλήσεις που πραγματοποιούνται σχεδόν έξω από το σπίτι τους.

ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE