Νέα άνοδος των τιμών σε τρόφιμα και καύσιμα

Share on:

Νέα άνοδο στις τιμές σε τρόφιμα και καύσιμα πυροδοτεί η σημαντική υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, ανοίγοντας ακόμη μία πηγή ανησυχίας στο μέτωπο της ακρίβειας, που δείχνει να «ροκανίζει» όλα τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Άνοδος κατά 35% των εισαγόμενων προϊόντων

To νέο κύμα ακρίβειας που είναι προ των πυλών «φωτογραφίζει» και η άνοδος κατά 35% που καταγράφουν οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων προϊόντων τον περασμένο Μάρτιο. Η άνοδος θα αποτυπωθεί στον πληθωρισμό του Μαΐου και του Ιουνίου.

Το σπιράλ ακρίβειας κυρίως στα τρόφιμα και τα καύσιμα προκαλεί ασφυκτικές συνθήκες στα νοικοκυριά, που αλλάζουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες προσπαθώντας να… βγάλουν τον μήνα.

«Φωτιά» οι τιμές των καυσίμων

Οι τιμές στα καύσιμα έχουν πάρει φωτιά, με κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη της τιμή της βενζίνης και των καυσίμων εν γένει το επόμενο διάστημα να θεωρείται επισφαλής. Το ντίζελ από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία έχει αυξηθεί κατά 17,5% και η αμόλυβδη κατά περίπου 15%. Οι τιμές στην ελληνική περιφέρεια δεν έχουν προηγούμενο και η ανησυχία είναι ότι εάν δεν υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις στην ελληνική αγορά έστω και βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, τότε το ράλι θα συνεχιστεί χωρίς φρένο.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι για κάθε 20 ευρώ στην τιμή της βενζίνης τα 10,60 ευρώ είναι φόροι.Πάντως, η μεγάλη ενεργειακή ανασφάλεια που επικρατεί διεθνώς δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατάσταση στην αγορά θα ομαλοποιηθεί.

Τρόφιμα

Στα τρόφιμα, η εικόνα δεν είναι καλύτερη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πληθωρισμός στην ομάδα με τα είδη διατροφής τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα από τον μέσο πληθωρισμό τον Απρίλιο φθάνοντας στο 10,9%, όταν την ίδια περίοδο του 2021 ήταν αρνητικός κατά 1,2%. Ακόμα και σε μηνιαία βάση καταγράφεται ισχυρή έκρηξη των τιμών στη συγκεκριμένη ομάδα, με τον δείκτη να σημειώνει τον Απρίλιο αύξηση 2,5% σε σχέση με τον Μάρτιο.

Πηγή :imerisia


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE