Διάθεση 30 δις δολαρίων από την Παγκόσμια Τράπεζα για την επισιτιστική κρίση

Share on:

Η απόφαση της Παγκόσμιας Τράπεζας να διαθέσει 30 δισ. Δολάρια (28,61 δις. Ευρώ) έρχεται να καλύψει τις ανάγκες χωρών που επλήγησαν από το πάγωμα των εξαγωγών σιτηρών της Ρωσίας και της Ουκρανίας λόγω του πολέμου.

Την έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Ευρώπης, της Κεντρικής και της Νότιας Ασίας.

Τα κεφάλαια αυτά θα στηρίξουν νέα και παλαιότερα προγράμματα διατροφικής ασφάλειας που εφαρμόζονται ύψους 12 δισ. Δολάρια (11,44 δισ. Ευρώ) και 18 δισ. Δολάρια (17,17 δισ. Ευρώ) αντίστοιχα. Η ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει την έγκριση αυτών των κονδυλίων αλλά όχι τη διάθεσή τους στην παρούσα φάση.

Καταστροφικές συνέπειες για τους αδύναμους

Οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους φτωχούς και αδύναμους. Προκειμένου να πληροφορήσουν και να σταθεροποιήσουν τις αγορές, είναι καθοριστικής σημασίας οι χώρες να κάνουν ξεκάθαρες δηλώσεις τώρα για τις αυξήσεις στην μελλοντική παραγωγή τους, αντιδρώντας στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία” τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας αφορά νέα προγράμματα στήριξης της γεωργίας, της κοινωνικής προστασίας αντιμετώπισης των συνεπειών των αυξήσεων των τιμών για τους φτωχούς, αλλά και την κατασκευή έργων διαχείρισης υδάτων και άρδευσης των καλλιεργειών.

Σημαντικό μέρος των χρημάτων θα δοθούν σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής και Νότιας Ασίας. Οι περιοχές αυτές σήκωσαν το βάρος των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία , όσον αφορά την προμήθεια σιτηρών.

Χώρες, όπως η Αίγυπτος που εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, καταβάλλει προσπάθειες εξασφάλισης των ποσοτήτων σιτηρών που χρειάζεται. Στην παρούσα φάση αυτό αποδεικνύεται αρκετά δύσκολο καθώς η Ρωσία λόγω εσωτερικών περιορισμών που έχει επιβάλλει στις δικές της αλλά και στις ουκρανικές εξαγωγές έχει μειωθεί η διάθεση σιτηρών παγκοσμίως.

Διάθεση 500 εκατ.ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε τη διάθεση 500 εκατομμύριων ευρώ για την επισιτιστική ασφάλεια και την ενίσχυση του εμπορίου προϊόντων διατροφής.

Η Ουκρανία έχει προγραμματιστεί να εισπράξει 200 εκατομμύρια ευρώ και οι γείτονες σε αυτήν χώρες 300 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό αποτελεί μέρος ενός κονδυλίου δύο δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονται για την Ουκρανία και τις γειτονικές της χώρες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνδράμει οικονομικά μέσω των καναλιών χρηματοδότησης που διαθέτει, βασιζόμενο σε κριτήρια όπως το επίπεδο βιωσιμότητας του χρέους τους.

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE