Χάρης Δούκας | Οι εταιρείες παροχής ενέργειας θα πληρώσουν ;

Share on:

Στη λήψη συνολικών μέτρων ρύθμισης, εποπτείας και ελέγχου των εταιρειών παροχής ενέργειας, προκειμένου να θωρακιστεί η χώρα έναντι της υπερ – κερδοσκοπίας, οφείλει να προχωρήσει άμεσα η Κυβέρνηση. Την εκτίμηση αυτή έκανε, ο Τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Χάρης Δούκας με συνέντευξη του στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, την Valuenews.gr και τον Ελλάδα FM.

Ο κος Δούκας υποστήριξε ότι οι πολίτες έχουν πληρώσει ακριβά αυτή την ιστορία και διερωτήθηκε εάν οι εταιρείες πληρώσουν τίποτα;

Ειδικότερα ο κος Δούκας ανέφερε:

Καμπανάκι κινδύνου αποτελεί το πόρισμα της ΡΑΕ για την μειωμένη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας

«Ενώ ξεκινάει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και εμφανίζει 930 εκατομμύρια υπερκέρδη, στη συνέχεια αρχίζει τις εκπτώσεις και λέει ότι αν αφαιρεθούν 300 από εκπτώσεις που έκανε η ΔΕΗ πάμε στα 600 και αν αφαιρεθούν και κάποιες εκπτώσεις κάποιων άλλων παρόχων, πάμε στα 400 και αν αφαιρεθούν και τα σταθερά θα πάμε στο μηδέν.

Εμείς λέμε ότι οι εκπτώσεις, όπως τις ξέρουμε όλοι μας, σημαίνει ότι σε έναν λογαριασμό μειώνεις το τελικό του ποσό, δηλαδή η έκπτωση σημαίνει 25%, ότι εάν πλήρωνα 100 θα πληρώσω 75. Αυτό που συνέβαινε στην πράξη όμως είναι ότι ερχόταν η έκπτωση και από επάνω η ρήτρα αναπροσαρμογής που έσβηνε την έκπτωση. Άρα δεν πρέπει να αφαιρεθούν και να φορολογηθούν τα 930 εκατομμύρια».

Οι εταιρείες δεν θα πληρώσουν τίποτα ;

«Το πόρισμα αναφέρεται μόνον στους ηλεκτροπαραγωγούς και στις εταιρείες που συμμετέχουν στην ενέργεια, δεν αναφέρεται στις εταιρείες του φυσικού αερίου και των πετρελαιοειδών, ενώ βλέπουμε ότι οι αυξήσεις είναι τρομακτικές και είμαστε στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη και σε αυτά τα δύο καύσιμα. Και το βασικό σημείο είναι το εξής, έχει δώσει το κράτος περίπου 7 δις, οι πολίτες έχουν πληρώσει πολύ ακριβά αυτή την ιστορία. Οι εταιρείες δεν θα πληρώσουν τίποτα τελικά; Δηλαδή δεν πρέπει όλοι οι συντελεστές της ενεργειακής αγοράς να συμμετέχουν με το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στην Εθνική προσπάθεια για την άμβλυνση της ενεργειακής κρίσης;

Η επιδοματική πολιτική δεν λύνει το πρόβλημα

«Συνεχίζεται η επιδοματική πολιτική, έχουμε φτάσει περίπου στα 7 δις, ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού. Δεν νομίζω ότι μπορούμε για μεγάλο διάστημα να συνεχίσουμε, χωρίς να αντιμετωπίζουμε συστημικά το πρόβλημα, στη ρίζα του. Που σημαίνει ρύθμιση της αγοράς, εποπτεία και έλεγχος. Η ρύθμιση της αγοράς, σημαίνει πλαφόν στη λιανική, δηλαδή να μπει όχι τον Ιούλιο, μέσα από μια παρέμβαση που θα χρειάζεται την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να εφαρμοστεί δεν ξέρω και εγώ πότε, αλλά αύριο το πρωί να μπει μια διατίμηση, να παγώσει στην πραγματικότητα η ρήτρα αναπροσαρμογής και να ξέρει ο κόσμος πόσο τελικά θα πληρώνει το ρεύμα του.

Είναι πραγματικά αδιανόητο να είναι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου σταθεροποιημένες και να έχουμε εκτίναξη τιμών στις αντλίες μας. Δεν έχουμε καθόλου ελέγχους και νομίζω και το βλέπουμε και στην πράξη, όμοροι Δήμοι να έχουν τρομακτικές διαφορές στην βενζίνη ή στο πετρέλαιο και να νομίζω επίσης, είμαστε από τις πιο ακριβές χώρες μαζί με την Σκανδιναβία, στην μετακίνηση, στο πετρέλαιο και την βενζίνη. Οι Σκανδιναβικές χώρες δεν έχουν το ίδιο εισόδημα με εμάς.

Επιμένουμε σε συνολικά μέτρα ρύθμισης, εποπτείας, ελέγχου. Παρεμβάσεις δηλαδή σημαντικές, διότι δεν φτάσουν τα χρήματα να συνεχίσουμε για μεγάλο διάστημα να επιδοτούμε την κερδοσκοπία

Χρειάζεται να θωρακιστούμε για να μπορέσουμε σε κάποιο βαθμό να απορροφήσουμε την κρίση και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε την υπερ – κερδοσκοπία που σε αυτές τις περιπτώσεις ανθεί».

Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:Valuenews.gr


Share on: