Στην Αθήνα τα τρία ύποπτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας

Share on:

Καθησυχαστική είναι η ιατρική κοινότητα για την εμφάνιση «ύποπτων» περιστατικών οξείας ηπατίτιδας σε τρία παιδιά, στην Αττική.

Από τα τρία, τα δύο παιδιά χρειάστηκε να νοσηλευτούν και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι σε άριστη κατάσταση.Πρόκειται για τρία παιδιά ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών που παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα και πυρετό, ενώ το τρίτο παιδί, ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες.

Μιλώντας στο Mega o παιδίατρος Μάριος Ανδρέου είπε πως «τρία πιθανά κρούσματα ανέφερε ο ΕΟΔΥ, για την οξεία ηπατίτιδα, και μπαίνουν στην παγκόσμια δεξαμενή επικίνδυνων κρουσμάτων, καθώς δεν πρόκειται για την κοινή ηπατίτιδα. Η οξεία ηπατίτιδα, πιθανότατα δημιουργεί και κλινική εικόνα, δεν είναι ασυμπτωματική».

ΠΟΥ: 348 κρούσματα έχουν καταγραφεί παγκοσμίως

Η οξεία ηπατίτιδα έχει καταγραφεί σε πολλές χώρες, και οι αρχές περιμένουν πως θα έρθει και στην Ελλάδα.Τουλάχιστον 348 κρούσματα της οξείας ηπατίτιδας έχει καταγράψει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , μέχρι τις 11 Μαΐου ενώ υποθέτει πως η μυστηριώδης ασθένεια, η οποία πλήττει κυρίως τα παιδιά, οφείλεται σε κάποιον αδενοϊό.Κατά τον ΠΟΥ, κρούσματα ηπατίτιδας που μέχρι στιγμής δεν έχουν εξήγηση, έχουν καταγραφεί σε 20 χώρες. Συνολικά 70 ύποπτα κρούσματα, που έχουν αναφερθεί από 13 χώρες, εκκρεμεί να επιβεβαιωθούν με εργαστηριακές εξετάσεις.Μόνο έξι χώρες έχουν καταγράψει πάνω από πέντε κρούσματα. Όμως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταγράψει μακράν τα περισσότερα: 160.Στις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές ανέφεραν ότι διενεργούν έρευνες για 109 τέτοια κρούσματα, ανάμεσά τους πέντε θανατηφόρα. Τρία παιδιά έχουν επίσης πεθάνει στην Ινδονησία.Μετά τον εντοπισμό των 169 πρώτων κρουσμάτων, ο ΠΟΥ είχε υπογραμμίσει πως σε κανένα από τα κρούσματα δεν εντοπίστηκαν οι ιοί της ηπατίτιδας A, B, C, D και E.Τα περισσότερα παιδιά που ασθένησαν παρουσίασαν γαστρεντερικά συμπτώματα, ιδίως πόνους στην κοιλιακή χώρα, διάρροιες, εμετούς, ή ακόμη και ίκτερο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, προκλήθηκε ηπατική ανεπάρκεια και χρειάστηκε μεταμόσχευση ήπατος.

Πηγή :cnn.gr


Share on: