Μαζάνης | Δύσκολη η επέμβαση ήπατος σε παιδιά με ηπατίτιδα στην Ελλάδα – Συνέντευξη στην Valuenews.gr

Share on:

Την αδυναμία των Ελληνικών νοσοκομείων να προχωρήσουν σε μεταμοσχεύσεις ήπατος σε παιδιά, μετά τον εντοπισμό οξείας ηπατίτιδας, επεσήμανε σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, την Valuenews.gr και τον Ελλάδα FM, o γνωστός παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης.

Όπως τόνισε ο κος Μαζάνης, τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας είναι πολύ πιθανό να καταφθάσουν και στην Ελλάδα, συνέστησε δε ψυχραιμία και επανέλαβε την συμβουλή για σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Ειδικότερα ο γνωστός παιδίατρος ανέφερε:

«Είναι πολύ πιθανό, δεδομένου ότι η μια χώρα είναι δίπλα στην άλλη. Η Ιταλία έχει κρούσματα και μάλιστα ένα παιδάκι έχει κάνει και μεταμόσχευση ήπατος. Η Ρουμανία έχει κρούσματα. Σήμερα οι χώρες επικοινωνούν πάρα πολύ γρήγορα με τα μεταφορικά μέσα. Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα έρθει και στην Ελλάδα. Το πιθανότερο όλων είναι ότι θα έρθει και στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα θα δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε.

Πρόκειται για μια κεραυνοβόλο ηπατίτιδα, αγνώστου αιτιολογίας ακόμη, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, κάποιες σκέψεις, αλλά δεν έχει αποφασιστεί ακόμη πιο είναι το αίτιο. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι μέχρι τώρα μολύνονται μόνο παιδιά και μάλιστα μικρών ηλικιών. Τα περισσότερα παιδιά είναι από ενός μηνός έως έξι ετών. Από έξι μέχρι δέκα είναι λιγότερα και από δέκα μέχρι δεκαέξι είναι ακόμη πιο λίγα.

Άλλο δεδομένο που έχουμε είναι ότι είναι θανατηφόρος ηπατίτιδα γιατί έχει χάσει τη ζωή του ένα παιδί, όπως έχει ανακοινώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και 17 παιδιά έχουν χρειαστεί να κάνουν μεταμόσχευση ήπατος. Πράγμα, το οποίο είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί πρόκειται για μια επέμβαση πάρα πολύ δύσκολη, η οποία δεν γίνεται και στην Ελλάδα. Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα γιατί εάν χρειαστεί ένα παιδάκι τέτοια επέμβαση, δύσκολα θα πάει σε εξειδικευμένο γιατρό του εξωτερικού.

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 170 κρούσματα, έχουν γίνει 17 μεταμοσχεύσεις. Αυτό σημαίνει ότι το 10% των περιπτώσεων είναι πολύ σοβαρά, διότι αυτά τα παιδιά εάν δεν είχαν κάνει αυτή την μεταμόσχευση θα είχαν χάσει την ζωή τους. Άρα λοιπόν είναι μια επικίνδυνη ηπατίτιδα. Δεν χρειάζεται πανικός, με την έννοια ότι είναι κάτι που είναι σε εξέλιξη. Είναι μια λοίμωξη, η οποία μεταφέρεται πολύ περισσότερο με τον κορωνοϊο. Τώρα εάν σχετίζεται με τον κορωνοϊο, είναι κάτι το οποίο ελέγχεται. Υπάρχουν μερικές σκέψεις.

Αυτό που εξετάζεται είναι ότι δεν οφείλεται καθαρά στον κορωνοϊο, αλλά στο γεγονός ότι τα παιδιά για δύο χρόνια βρέθηκαν κλεισμένα στο σπίτι τους, με μάσκα, αντισηπτικά, όπου το ανοσοποιητικό των παιδιών δεν λειτουργούσε σωστά όπως θα έπρεπε, γιατί καθημερινά τα παιδιά – κάτω από φυσιολογικές συνθήκες – δέχονται μικρόβια και το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά και φτιάχνει αντισώματα. Φαίνεται λοιπόν ότι τώρα που τα παιδιά επέστρεψαν στην κανονικότητα, πάρα πολλές ιώσεις έχουν αρχίσει και εκτονώνονται, διότι είχαν συμπιεστεί πολύ αυτά τα δύο χρόνια. Ίσως λοιπόν να υπάρχει μια τέτοια συγκυρία με τον κορωνοϊο.  Αυτό που επίσης ξέρουμε είναι ότι κανένα από αυτά τα παιδιά δεν είχε εμβολιαστεί με τον εμβόλιο του κορωνοϊού».

Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:Valuenews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE