Τον Αύγουστο τελειώνει η εποπτεία της Ελλάδας

Share on:

Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας τον ερχόμενο Αύγουστο προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε κοινή σε συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.  

Η απόφαση θα ληφθεί τυπικά τον ερχόμενο Ιούνιο, ενώ οι δύο δόσεις που εκκρεμούν θα δοθούν σε δύο φάσεις. Η εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από το 2019, αναμένεται να πραγματοποιηθεί έως το τέλος του έτους.

Ερωτηθείς  o υπουργός Οικονομικών για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να παράγει η χώρα μετά το 2023 ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση είναι σε εξέλιξη και ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι. Επισημαίνεται ότι χθες από το φόρουμ των Δελφών επεσήμανε την ανάγκη για ρεαλιστικά πλεονάσματα.  

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Ελλάδα με την αποπληρωμή του ΔΝΤ έκανε άλλο ένα ακόμη βήμα σε πείσμα των καιρών. Επίσης, σήμερα έλαβε τους πρώτους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, πόροι που μπορούν να αποτελέσουν «ανάχωμα», να κινητοποιήσουν επενδύσεις, να στηρίξουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την οικονομία προς ένα πιο εξωστρεφές πρότυπο. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα ποσά αυτά είναι μια απάντηση της Ενωμένης Ευρώπης και δείγμα του αναστήματος που μπορεί να ανορθώσει η ΕΕ στον απόηχο της εισβολής.

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία μέσα σε όλη αυτή τη δίνη της πανδημίας έδειξε ανθεκτικότητα και είχε μετρήσιμα αποτελέσματα που αναγνωρίζονται διεθνώς. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κρίση υπονομεύει αυτά τα αποτελέσματα, και στο μέτωπο των τιμών ακόμη δυσμενέστερα νέα ανακοινώθηκαν σήμερα, τα οποία «ροκανίζουν» τα εισοδήματα. Σημείωσε ότι κανένα κράτος- μέλος δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει την κρίση, καθώς απαιτείται συντονισμένη δράση για να αντιμετωπιστούν τόσο η ίδια η κρίση, όσο και οι συνέπειές της.

Όσον αφορά σε μια πιθανή παράταση της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, ο κ. Ντομπρόβσκις επανέλαβε ότι οι ισχύουσες αποφάσεις προβλέπουν διατήρησή της μόνο για το 2022, αλλά η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί μετά τη δημοσιοποίηση των νεότερων προβλέψεων της Κομισιόν στις 16 Μαΐου. Ενώ, ο υπουργός Οικονομικών επανέφερε την ελληνική πρόταση να εξαιρεθούν από τα ελλείμματα οι δαπάνες για την άμυνα, ή τουλάχιστον τα ποσά που είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να μην προσμετρούν στο χρέος ή στο έλλειμμα.

Πηγή:imerisia


Share on: