Στρατός του ΝΑΤΟ στα σύνορα της συμμαχίας | Νέα βοήθεια του Τζόνσον στον Ζελένσκι

Share on:

Την άμυνά της έναντι του ρωσικού στρατού, που έχει εισβάλει στη χώρα και επιχειρεί την κατάληψη των ανατολικών περιοχών του Ντονμπάς, οργανώνει η Ουκρανία, στη νέα φάση του πολέμου, ενώ ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι επιμένει στο αίτημα ότι πρέπει να κλιμακωθούν οι κυρώσεις στη Μόσχα με πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Χωρίς πλέον την πίεση των ρωσικών δυνάμεων, που έχουν αποχωρήσει από την περιφέρεια του Κιέβου και σταματήσει τις επιθέσεις σε πόλεις της δυτικής Ουκρανίας, ο Ζελένσκι μπορεί να ελπίζει ότι η δυτική βοήθεια μπορεί να φτάσει πολύ πιο γρήγορα και να είναι αποτελεσματική.

Ήδη χθες Σάββατο, κατά τη διάρκεια μίας αιφνιδιαστικής επίσκεψης που έκανε στο Κίεβο ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ανακοινώθηκε ότι το Λονδίνο θα παράσχει σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, μαζί και οικονομική. Η βοήθεια περιλαμβάνει 120 τεθωρακισμένα οχήματα και νέα αντιπλοϊκά πυραυλικά συστήματα, αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών, ενώ παράλληλα η Βρετανία θα αυξήσει τις εγγυήσεις, ώστε η Ουκρανία να λάβει επιπλέον δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η Βρετανία πρέπει να γίνει παράδειγμα για τις χώρες της Δύσης, δήλωσε ο Ζελένσκι ο οποίος μίλησε για την ανάγκη παροχής οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, αλλά και ενός πλήρους εμπάργκο στα ρωσικά καύσιμα.

Σε διάγγελμά του τη νύχτα του Σαββάτου ο Ουκρανός πρόεδρος επέμεινε στο εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου. «Ο δημοκρατικός κόσμος μπορεί να εγκαταλείψει το ρωσικό πετρέλαιο και να το κάνει τοξικό για όλες τις άλλες χώρες» σημείωσε ο Ζελένσκι, τονίζοντας ότι «το εμπάργκο στο πετρέλαιο πρέπει να είναι το πρώτο βήμα. Από όλες τις δημοκρατίες, όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Τότε θα το αισθανθεί η Ρωσία. Τότε θα έχει νόημα για αυτή να επιδιώξει ειρήνη, να σταματήσει την ανώφελη βία».

Πηγή :protothema


Share on: