Παραλύει το κέντρο της Αθήνας από την απεργία

Share on:

Πλήθος φορέων, συνδικαλιστικών ενώσεων και συνδικάτων έχουν δηλώσει συμμετοχή στην απεργία, με τα περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να τραβούν «χειρόφρενο».Παράλληλα, δεν θα ισχύσει το μέτρο του Δακτυλίου στην Αθήνα ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι που πρέπει να μετακινηθούν

Οι κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα θα έχουν ώρα έναρξης τις 11:00 το πρωί και για τον λόγο αυτόν ήδη έχουν προβλεφθεί και οι ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ποιοι δήλωσαν «παρών» στην απεργία

«Η Πανεργατική-Πανελλαδική Απεργία πραγματοποιείται με στόχο να μπει ένα τέλος στη συνεχιζόμενη ακρίβεια, τη φοροληστεία σε βάρος των πολιτών και στο ξεπούλημα της Δημόσιας και Δημοτικής περιουσίας» αναφέρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης), καλώντας τους εργαζόμενους στους δήμους, τις περιφέρειες και τους άλλους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης στη συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος (11:00).Ανάλογο κάλεσμα, για το ίδιο σημείο (Πλατεία Κλαυθμώνος) απηύθυνε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό. Μεταξύ άλλων, ζητά την πλήρη και καθολική εφαρμογή των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την κατάργηση των «αντεργατικών διατάξεων του νόμου Χατζηδάκη», αυξήσεις «σε όλους τους μισθούς και όχι μόνο στον κατώτατο», καθώς και μείωση ΦΠΑ στα βασικά είδη ανάγκης.

Απεργία | Χωρίς Μετρό και Τραμ η Αθήνα

Η πρώτη ανακοίνωση για τη συμμετοχή στην απεργία ήρθε από τους εργαζόμενους στη Γραμμή 1 του Μετρό (Ηλεκτρικός), ενώ ακολούθησαν οι εργαζόμενοι στις Γραμμές 2 και 3.Να σημειωθεί ότι απεργούν και οι εργαζόμενοι στο Τραμ.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό ζητούν -μεταξύ άλλων- άμεση υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, να μην περικοπεί το επίδομα για τα επικίνδυνα και ανθυγιεινά, να ληφθούν μέτρα για τη φτωχοποίηση του πληθυσμού και να καταργηθούν τα εμπόδια στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση. «Απαιτούμε αξιοπρεπή διαβίωση για όλους με επαρκείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας, σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας».Για τα λεωφορεία, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι θα συμμετέχουν στην απεργία με στάσεις εργασίας.Συγκεκριμένα, σήμερα τα λεωφορεία δεν θα πραγματοποιούν δρομολόγια από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας (δηλαδή, θα λειτουργούν κανονικά στο διάστημα από 9:00 έως 21:00).Με 24ωρη απεργία θα συμμετέχει στη μεγάλη κινητοποίηση και η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ-ΟΣΥ, κάτι που σημαίνει ότι τα τρόλεϊ θα τραβήξουν «χειρόφρενο». Το ΔΣ της Ένωσης διεκδικεί «υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων», καθώς και «πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους».

Στην απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια σήμερα.Η ΠΝΟ ανακοίνωσε ότι στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετέχουν τα πληρώματα από όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00:01 της Τετάρτης 6ης Απριλίου και λήξη στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Πηγή :iefimerida.gr


Share on: