Νέο πακέτο κυρώσεων στην Ρωσία ετοιμάζει η Ε.Ε. | Κατάργηση των εισαγωγών άνθρακα

Share on:

«ΗΕυρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να προτείνει μια υποχρεωτική σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία», σύμφωνα με το Bloomberg.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να προτείνει απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της Ένωσης για «τα περισσότερα ρωσικά φορτηγά και πλοία».

Ακόμη, οι προτάσεις κυρώσεων περιλαμβάνουν την «επέκταση των ελέγχων των εξαγωγών σε περισσότερες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται στην άμυνα και σε άλλους βασικούς τομείς», καθώς και στον εξοπλισμό που σχετίζεται με την παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Wall Street Journal | Νέο πακέτο κυρώσεων

Η Wall Street Journal, με τη σειρά της, αναφέρει ότι οι προτάσεις για ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας προβλέπουν απαγόρευση εξαγωγής τεχνολογιών αξίας 10 δισ. ευρώ στη Ρωσία. Επιπλέον, η ΕΕ θα προτείνει την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού αλατιού και ποτάσας.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, οι Βρυξέλλες προτείνουν να συμπεριληφθούν δεκάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα στους καταλόγους κυρώσεων. Έτσι, οι κυρώσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τις τράπεζες, ιδίως τη VTB.

Για να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα, είναι απαραίτητο να υποστηριχθούν και από τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ.

Το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει ότι η ΕΕ δεν σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της Ένωσης γύρω από αυτό το ζήτημα.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε ότι η ΕΕ θα εξετάσει ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας την Τρίτη λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία.

«Σήμερα σκοπεύουμε να εγκρίνουμε ένα νέο πακέτο κυρώσεων, αλλά ακόμα συζητάμε τι να κάνουμε με την ενέργεια», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό COPE.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει ομοφωνία στην ΕΕ για την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αερίου. «Δεν είναι δυνατόν να ληφθεί ομόφωνη απόφαση, γιατί υπάρχει μια τέτοια χώρα – η Ουγγαρία, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα ασκήσει βέτο», είπε ο Μπορέλ.

Eurogroup: «Έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας»

«Είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας και τη στήριξη προς το λαό της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

To Eurogroup συνεδρίασε σήμερα στη σκιά των «φρικαλεοτήτων που διέπραξε ο ρωσικός στρατός κατά αμάχων στην Ουκρανία», είπε ο Πασκάλ Ντόναχιου και πρόσθεσε ότι αύριο Τρίτη το Ecofin θα συζητήσει για «περαιτέρω δράσεις» από τις 27 χώρες.

Στο Εurogroup συζητήθηκαν οι συνέπειες που έχει ο πόλεμος στην οικονομία της ευρωζώνης, καθώς και η αβεβαιότητα που δημιουργεί για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις, συζητήθηκε η αύξηση στις τιμές της ενέργειας, αλλά και των τροφίμων, καθώς και η διαταραχή στις αλυσίδες εφοδιασμού. Τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν έκτακτα μέτρα για να ελαφρύνουν τις επιπτώσεις, κυρίως στους πιο ευάλωτους, είπε ο Πασκάλ Ντόναχιου.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη το 2022, εκτίμησε ότι θα συνεχίσει να έχει θετικό πρόσημο, γιατί η ευρωζώνη εισήλθε σε αυτήν την οικονομική κρίση με ισχυρή ανάκαμψη. Ωστόσο, τόνισε ότι οι συνέπειες του πολέμου θα επιβαρύνουν το κόστος ζωής των πολιτών, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Ανέφερε, επίσης, ότι ούτε η Επιτροπή ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν εντοπίσει ενδείξεις ότι οι αυξήσεις των τιμών θα τροφοδοτήσουν ένα σπιράλ πληθωρισμού στην ευρωζώνη, ωστόσο είναι κάτι το οποίο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση.

Πηγή:valuenews.gr


Share on: