Άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με τρία self test

Share on:

Στην απόφαση να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία την προσεχή Δευτέρα 10 Ιανουαρίου καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, επικαλούμενη παιδαγωγικούς, ψυχολογικούς αλλά και υγειονομικούς λόγους. Η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις θα γίνει με αλλαγή στα σχετικά πρωτόκολλα.

Οι επιστημονικές απόψεις διίστανται πάντως για το άνοιγμα των σχολείων. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν πως οι εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές θα αποτελούν έξτρα ενεργοποιημένες υγειονομικές βόμβες για τη μετάδοση κορωνοιού από τα σχολεία στα σπίτια καθώς είναι στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η λειτουργία των σχολείων δεν θα αποτελέσει περαιτέρω επιδημιολογική επιβάρυνση καθώς οι μαθητές είναι η ομάδα που υποβάλλεται στον πλέον συστηματικό και δομημένο έλεγχο, μέσω του self test και του rapid test, επί μήνες.

Το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 χρόνων δεν είναι υψηλό, φτάνοντας το μέγιστο στο 50% στην ηλικιακή ομάδα των 17χρονων και έχοντας μείωση 5-10% για κάθε ηλικιακή υποομάδα από 17 και κάτω. Στα 12χρονα παιδιά για παράδειγμα το ποσοστό εμβολιασμού είναι μόλις 15% και στα 15χρονα φτάνει το 30%. Τα δε  παιδιά ηλικίας 5-11 χρόνων, δηλαδή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και του δημοτικού σχολείου είναι στην πλειονότητά τους ανεμβολίαστα, καθώς από τα περίπου 750.00, έχουν εμβολιαστεί μόλις τα 21.500.

Εντούτοις, αρκετοί ειδικοί -εντός και εκτός της Επιτροπής- εκφράζουν δεύτερες σκέψεις επιμένοντας πως πρέπει να μετατεθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων -δηλαδή, να επαναλειτουργήσουν στις 17 του μήνα ή και στις 24-, ώστε να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα σχετικά με την διασπορά του ιού μετά την εορταστική περίοδο. Παράλληλα υποστηρίζουν πως επειδή το 5ο κύμα αναμένεται να κορυφωθεί σε συντομότερο χρονικό διάστημα συγκριτικά με τα προηγούμενα λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας της Omicron τη λύση της τηλεκπαίδευσης  για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Πηγή :protothema


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE