Ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής του Α.Π.Θ. στην ValueNews | Self test και για εμβολιασμένους – κίνδυνος το σύνδρομο long covid

Share on:

Ναι στα νέα μέτρα της Κυβέρνησης που επιβάλλει επιπλέον τεστ σε ανεμβολίαστους και χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, ακόμη και εξωτερικούς, λέει ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής του Α.Π.Θ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης με εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του στην ValueNews και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου.

Ο κος Σαρηγιάννης προτείνει μάλιστα την διεξαγωγή δωρεάν self test και στους εμβολιασμένους, ώστε να εξακριβωθεί το μέγεθος της διασποράς του κορωνοϊου και παροτρύνει τους γονείς, όντας και ο ίδιος Πατέρας, να εμβολιάσουν τα παιδιά τους όχι μόνο για να μην νοσήσουν αλλά και να μην καταβληθούν από το σύνδρομο του long covid.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

“Προφανώς πρέπει να κάνουμε κάτι επ’ αυτού. Τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση με την έννοια ότι κυρίως αποσκοπούν στο να αυξήσουν τη δυνατότητα να σταματάμε αλυσίδες μετάδοσης με τον αυξημένο αριθμό τεστ. Δεν είναι θέμα τιμωρητικό, είναι καθαρά θέμα προστασίας της δημόσιας υγείας. Με δεδομένη την αυξημένη διασπορά ενός στελέχους, που έχει διπλάσια μεταδοτικότητα, είναι θεμιτή η αύξηση των ράπιντ τεστ. Το ερώτημα είναι εάν θα μπορέσουν να υπάρξουν δωρεάν τεστ και για το ποσοστό των εμβολιασμένων;”

ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ

Τουλάχιστον είμαι χαρούμενος γιατί σήμερα ξεπεράσαμε τις 400.000 τεστ. Αριθμός που έχουμε να τον δούμε από το καλοκαίρι. Τα τεστ είναι πολύ χρήσιμα γιατί μας δείχνουν την πραγματική διασπορά του ιού. Τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανόν να δούμε και υψηλότερες τιμές από αυτές που είδαμε σήμερα. Η διασπορά θα συνεχιστεί, εμείς το είχαμε δει τουλάχιστον ένα μήνα πριν. 

Η Βόρεια Ελλάδα πλήττεται εξαιτίας του χαμηλού αριθμού εμβολιασμού, που αυτή η κατάσταση προφανώς πυροδοτεί την έξαρση και εάν το δούμε ψύχραιμα είναι ένα πραγματικό μάθημα για όλους μας. Το μάθημα είναι πολύ απλό. ο ιός κυκλοφορεί, είναι πολύ μεταδοτικός και όταν του ανοίξεις λίγο την πόρτα μπαίνει εύκολα. Κλείνουμε την πόρτα με τον εμβολιασμό”. Από την άλλη, είναι σημαντικό να γίνονται οι έλεγχοι σωστά.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΟ LONG COVID

“Υπήρξε μεγάλη συζήτηση στην Ιατρική κοινότητα και σε τμήματα των επιστημόνων, που κάνουν ανάλυση των δεδομένων, για το κατά πόσο τα παιδιά σε αυτή την ηλικία κολλάνε περισσότερο ή μεταδίδουν περισσότερο κλπ. Τα σχολεία λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστές της διασποράς της κοινότητας και θα πρέπει να το σταματήσουμε για το κοινό καλό. Η πιθανότητα να κινδυνέψει σοβαρά ένα παιδί είναι πολύ μεγαλύτερη από το να κινδυνέψει από το εμβόλιο. Είναι χρήσιμο λοιπόν τα παιδιά να εμβολιαστούν ακριβώς γιατί έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν το σύνδρομο long covid αν νοσήσουν και ακόμη και εάν δεν το περάσουν πολύ βαριά. Το long covid έχει να κάνει με κόπωση. Το long covid μας αφορά όλους”.

Δείτε το βίντεο εδώ:

Πηγή:ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE