Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από αύριο

Share on:

O υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ανακοίνωσαν νέο πλαίσιο μέτρων το οποίο θα εφαρμοστεί σε δύο φάσεις.

Το πρώτο τίθεται σε ισχύ από την Παρασκευή 24ης Δεκεμβρίου έως και τις 2 Ιανουαρίου.

Το δεύτερο θα τεθεί σε ισχύ από τα ξημερώματα της 3ης Ιανουαρίου 2022 και μετά, κατόπιν εισήγησης της επιστημονικής επιτροπής, που θα επαναξιολογήσει τα δεδομένα σε συνεδρίασή της, την Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η Όμικρον βρίσκεται και στη χώρα μας, και μάλιστα τις τελευταίες δύο ημέρες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, γεγονός που διερευνάται αν οφείλεται στον μεγάλο συγχρωτισμό που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Η Όμικρον έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο, είπε ο υπουργός Υγείας και τόνισε ότι όσον αφορά την νοσηρότητα και τη βαρύτητα της νόσησης που μπορεί να κάνει, είναι κάτι το οποίο θα γνωρίζουμε μέσα στις επόμενες 10 με 15 ημέρες.

Μάσκα παντού από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου

  • Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο αφορά και τους κλειστούς χώρους όπως γυμναστήρια, εστιατόρια και εκκλησίες (κατά την είσοδο και όπου αλλού είναι εφικτό).
  • Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα σούπερ μάρκετ, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή η μάσκα υψηλής προστασίας (KN-95)
  • Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει η Δήμοι.
  • Ισχυρή σύσταση για τεστ στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα κατά τη 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους, καθώς έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζουν συμπτώματα μετά την είσοδό τους και με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει αντιμετώπιση της διασποράς.
  • Ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο είναι δυνατόν πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά οι νεότεροι, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, θα πρέπει να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Τι θα ισχύει από τις 3 Ιανουαρίου

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου και μετά θα εστιάζουν κυρίως στη διασκέδαση -η επιτροπή εξετάζει διάφορα σενάρια για το ωράριο- τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS.

Επίσης, τόνισε ότι τα μέτρα δεν θα αφορούν στα σχολεία τα οποία, όπως είπε, θα ανοίξουν κανονικά, αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, κάποια σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι των ειδικών προβλέπουν:

  • Τα μπαρ και η εστίαση να κλείνουν στις 23:00 ή στις 00:00
  • Αύξηση της τηλεργασίας ως 50%.
  • Χωρίς την παρουσία θεατών η διεξαγωγή αθλητικών αγώνων ή με πληρότητα 10%
  • «Μαχαίρι» στις σχολικές εκδρομές και αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου για κλείσιμο ενός τμήματος σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως διαμήνυσε ο υπουργός Υγείας, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 27 Δεκεμβρίου, όταν και θα συνεδριάσει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για να αναλύσει τα δεδομένα. Δεν απέκλεισε, δε, την πιθανότητα οι επόμενοι περιορισμοί να τεθούν σε εφαρμογή και πριν από τις 3 Ιανουαρίου.

Πηγή:in.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE