Συνωστισμός στο ΚΙΝ. ΑΛ. για την ηγεσία | Τι θα κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου

Share on:

Η απόσυρση της Φώφης Γεννηματά για λόγους υγείας και η επανεμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου στο προσκήνιο δημιουργούν καθημερινά νέα δεδομένα.

Όλοι αναμένουν να ανακοινώσει τις προθέσεις του για να καθορίσουν περαιτέρω τη στρατηγική τους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ζητήσει από κανέναν να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου θα ολοκληρώσει πρώτα τους κύκλους επαφών που κάνει και μετά (Τρίτη ή Τετάρτη) θα ανακοινώσει τις προθέσεις του, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr. Την Τρίτη αναχωρεί για Κωνσταντινούπολη όπου είναι προσωπικός προσκεκλημένος του Ζουλφί Λιβανελί για τη συναυλία προς τιμήν του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ θα έχει συνάντηση και με τον δήμαρχο της πόλης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Επιστρέφει το μεσημέρι της Τετάρτης, ενώ την Πέμπτη λήγει η ημερομηνία για νέες υποψηφιότητες και συλλογή υπογραφών.

Ο πρώην πρωθυπουργός, έχει κάνει επαφές με υποψηφίους και τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ: Συνάντησε το μεσημέρι της Κυριακής τον Παύλο Γερουλάνο και τον Παύλο Χρηστίδη. Χθες Σάββατο, συναντήθηκε με τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, ενώ μίλησε μέσω zoom με τον Χάρη Καστανίδη. Συνομίλησε επίσης το Σάββατο για πολύ λίγο τηλεφωνικά με τον Ανδρέα Λοβέρδο, με τον οποίο πιθανόν να συνομιλήσουν αύριο. Τέλος, πιθανόν να μιλήσει τηλεφωνικά αύριο με το Νίκο Ανδρουλάκη ενώ θα συναντηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Κεγκέρογλου. Επίσης, όπως πληροφορείται το iefimerida.gr ο κ. Παπανδρέου θα κάνει έναν ακόμη γύρο επαφών με παράγοντες της παράταξης που έχουν ζητήσει να συναντηθούν μαζί του. Ισως επικοινωνήσει και με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ενώ δέχεται εισηγήσεις να συναντήσει και έναν προς έναν τους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ.

Τι συζητά μαζί τους ο Παπανδρέου; Σύμφωνα με συνεργάτες του αλλά και συνομιλητές του, δεν ζητά από κανέναν να αποσύρει την υποψηφιότητά του. «Η απόφασή του δεν θα κριθεί από τη στάση των άλλων», διαβεβαιώνουν συνεργάτες του. Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται να θέτει ερωτήματα ευρύτερα πολιτικά, όπως πώς και αν μπορεί να ξαναγίνει μεγάλη η παράταξη, αν απαιτείται η ανασυγκρότησή της και πώς βλέπουν τον ρόλο της στην πορεία της χώρας για το αύριο. Στόχος, σύμφωνα πάντα με τους συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, είναι «να υπάρξει μία παράταξη προοδευτική, αποτελεσματική και κυβερνήσιμη που να αποτελεί απάντηση απέναντι στη Δεξιά και στη συντήρηση». Οι απαντήσεις που παίρνει πάντως «δεν είναι ικανοποιητικές», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Τα σενάρια που ήθελαν τον Γ. Παπανδρέου να προτείνει στους υποψηφίους να είναι μεταβατικός πρόεδρος ως τις εθνικές εκλογές, απορρίπτονται από συνεργάτες του, οι οποίοι αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός ούτε προτείνει, ούτε είναι στη λογική του «μεσοβέζικες λύσεις».

«Ο,τι είναι για το καλό της παράταξης θα το πράξει» αναφέρουν επίσης, προσθέτοντας ότι αν του ζητήσουν να είναι εγγυητής της διαδικασίας θα το πράξει. Αυτή η τελευταία αναφορά, φέρνει στο προσκήνιο ένα νέο σενάριο που «ζυμώνεται» παρασκηνιακά: Ο Γ. Παπανδρέου να ζητήσει από τους υποψηφίους να αναβληθούν μέχρι τις εθνικές εκλογές, οι διαδικασίες ως ένδειξη σεβασμού στη μάχη που δίνει η Φώφη Γεννηματά. Στο μεσοδιάστημα και εφόσον η υγεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ δεν το επιτρέπει, να αναλάβει ο Γ. Παπανδρέου πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσω εκλογών (όπως συνέβη το 1996 με την παραίτηση Α. Παπανδρέου μέσα από το Ωνάσειο και την εκλογή Σημίτη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ). Η Φώφη Γεννηματά, υπενθυμίζεται, παραμένει πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που έχει συνέδριο τέλη Μαρτίου. Ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ, αλλά του ΚΙΝΑΛ, καθώς είναι πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ.

Το σενάριο αυτό έχει δύο σοβαρά μειονεκτήματα: Συντηρεί την εσωστρέφεια και την ένταση, ενώ ο χρόνος των εκλογών είναι άδηλος και στο χέρι Μητσοτάκη. Αν για παράδειγμα, ο Πρωθυπουργός κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, όπως διαμηνύει διαρκώς, μεσολαβούν σχεδόν δύο χρόνια, διάστημα πολύ μεγάλο για να δεχθούν να περιμένουν οι φιλόδοξοι ηγέτες του ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο «ζυμώνονταν» στη Βουλή από τον Γιώργο Καμίνη με δύο τουλάχιστον ακόμη βουλευτές. Πηγές από το περιβάλλον Λοβέρδου ξεκαθάριζαν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα συναίνεσης σε αυτό, ενώ το απέρριπταν και συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη ως «ασεβές» προς το πρόσωπο Γεννηματά.

Πηγή :iefimerida.gr 


Share on:

Τελευταία Νέα


Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE