Μέσα από δύο κανάλια, το επίδομα θέρμανσης και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, θα διοχετευθεί η στήριξη του κράτους στους καταναλωτές, προκειμένου να περιοριστεί η επιβάρυνσή τους από τις υπέρμετρες αυξήσεις των τιμών ενέργειας.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, να αυξήσει το ύψος της επιδότησης των τιμολογίων ρεύματος, καθώς και το επίδομα θέρμανσης, διευρύνοντας παράλληλα και τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια για το τελευταίο, ώστε να καλυφθούν περισσότεροι καταναλωτές.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, ενώ συζητήθηκαν ήδη με τους θεσμούς, σε σύσκεψη χθες, καθώς επιφέρουν σημαντική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό κόστος για τον προϋπολογισμό φτάνει τα 490 εκατ. ευρώ, κάτι που ισοδυναμεί με σχεδόν διπλασιασμό της δαπάνης, που έχει ανακοινωθεί για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και για το επίδομα θέρμανσης.
Οι πληροφορίες χθες από κυβερνητική πηγή ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξει κάτι ειδικό για το φυσικό αέριο, παρότι άλλες πηγές του οικονομικού επιτελείου υποστήριζαν ότι είχε μπει στο τραπέζι και ένα τέτοιο σενάριο. Να επιδοτηθεί, δηλαδή, ο λογαριασμός του φυσικού αερίου με τρόπο ανάλογο αυτού του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης, που αυξήθηκε πρόσφατα με τροπολογία από 80 σε 95 εκατ. ευρώ, θα διπλασιασθεί σχεδόν, ώστε να καλύψει φέτος πολύ περισσότερους από τους περίπου 750.000 δικαιούχους του. Τα εισοδηματικά όρια θα αυξηθούν φτάνοντας στη μεσαία τάξη. Σημειώνεται ότι σήμερα το εισοδηματικό όριο για τον άγαμο είναι 12.000 ευρώ, για τον έγγαμο 20.000 ευρώ και για κάθε επιπλέον παιδί 2.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, το κονδύλι για την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος, που αυξήθηκε ήδη από τα 150 στα 200 εκατ. ευρώ, προβλέπεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύψει το άλμα των τιμών για τους καταναλωτές σε μεγαλύτερο βαθμό.
Η τιμή ρεύματος στη χονδρεμπορική είναι κι αυτή 2,5 φορές πάνω σε σύγκριση με τις αρχές του χρόνου.
Η κυβέρνηση ποντάρει, πάντως, και στην ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών που προωθούν μια κοινή, κατά το δυνατόν, αντιμετώπιση, όπως έγινε φανερό και από τη δήλωση που συνυπέγραψε προχθές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και οι ομόλογοί του, της Ισπανίας, Γαλλίας, Ρουμανίας και Τσεχίας.
Πηγή :kathimerini.gr