Όλαφ Σόλτς | Αυτός είναι ο νικητής των Γερμανικών εκλογών – Ποιες είναι οι δράσεις του έως σήμερα

Share on:

Νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Γερμανία αναδείχθηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με επικεφαλής τον Όλαφ Σολτς.

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (-8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Σολτς έκανε λόγο για «πολύ ξεκάθαρη εντολή για τον σχηματισμό μιας καλής, πραγματιστικής κυβέρνησης για τη Γερμανία».

Υπήρξε Σοσιαλδημοκράτης όλη του τη ζωή. Γεννήθηκε στο Όσναμπρικ στο δυτικό κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας και μεγάλωσε στο Αμβούργο.

Παρ’ όλο που συχνά τον χαρακτηρίζουν ως «βαρετό», ο 63χρονος Σολτς έχει υπάρξει πρόθυμος να δείξει την εικόνα ενός δραστήριου ανθρώπου που αξίζει κανείς να τον εμπιστευτεί, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Sky News. 

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι υπόσχεται συνέπεια και σταθερότητα, ο Σολτς έχει διατηρήσει τις αποστάσεις του από τους Συντηρητικούς πρώην συνεργάτες του στη συμμαχία, ισχυριζόμενος ότι είναι υπερβολικά επιεικείς με τις επιχειρήσεις.

Δικηγόρος στο επάγγελμα, ο Σολτς είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός, ο οποίος έχει αναλάβει πολύ υψηλές θέσεις τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. 

Μπήκε για πρώτη φορά στο γερμανικό κοινοβούλιο σε ηλικία 40 ετών το 1998, και, εν μέσω διαφόρων περιόδων εντός της κυβέρνησης της πόλης-κράτους του Αμβούργου, βρισκόταν ψηλά στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ή το SPD τα τελευταία 20 χρόνια.

Διετέλεσε δήμαρχος του Αμβούργου από το 2011 έως το 2018, ενώ έχει επίσης αναλάβει τη θέση του κοινοβουλευτικού γραμματέα και του αναπληρωτή επικεφαλής του SPD καθώς και τη θέση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στην πρώτη κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ, συμπεριλαμβανομένων και των πιο πρόσφατων ρόλων που ανέλαβε. 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επαίνεσε τον Σολτς για τα μέτρα που έλαβε, αφότου θυσίασε έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό για να προστατεύσει τη γερμανική οικονομία, και βοήθησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., παρά την αρχική αντίρρηση της Μέρκελ. 

Εν μέσω του αυξανόμενου γερμανικού πληθωρισμού και της πίεσης από τους συντηρητικούς αντιπάλους του, ο Σολτς επιθυμούσε να κρατήσει τις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) χωριστές από τη διαχείριση της γερμανικής οικονομίας από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας την ανάγκη σεβασμού της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ, ακολουθώντας το παράδειγμα της καγκελαρίου του.

Έχει επίσης συνεργαστεί με τη Γαλλία για την προώθηση των προσπαθειών επιβολής του ελάχιστου εταιρικού φόρου καθώς και νέων κανόνων σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση τεχνολογικών κολοσσών. 

Η σύνεση που έχει επιδείξει σε συνδυασμό με τη ζωτική βοήθεια που παρείχε εν μέσω της κρίσης, απέδωσαν καρπούς, αναφέρει το Sky News. 

Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική καριέρα του Σολτς έχει πληγεί από πολλά σκάνδαλα. Ως δήμαρχος του Αμβούργου βρέθηκε αντιμέτωπος με επικρίσεις για τους χειρισμούς του στη Σύνοδο των 20 το 2017, καθώς η εκδήλωση κατέληξε σε εκτεταμένη βία μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.

Σε ερώτηση στο κοινοβούλιο, βουλευτές της αντιπολίτευσης τον εγκάλεσαν νωρίτερα φέτος για έλλειψη εποπτείας καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας του ως ΥΠΟΙΚ, ήρθε στο φως η επιχείρηση απάτης της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Wirecard, που αποτελεί το μεγαλύτερο μεταπολεμικό σκάνδαλο στη Γερμανία. Ωστόσο, ο ίδιος έχει απορρίψει τις κατηγορίες ότι φέρει οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη.

Επιπλέον, του έχει τεθεί άλλο ένα ερώτημα σχετικά με το αν επιχείρησε να επηρεάσει τις φορολογικές αρχές εκ μέρους τράπεζας του Αμβούργου, σκάνδαλο που στέρησε δισεκατομμύρια ευρώ από το γερμανικό κράτος. Και πάλι, αρνείται πως διέπραξε το οποιοδήποτε αδίκημα, ενώ δεν έχουν υπάρξει συγκεκριμένα στοιχεία εναντίον του. 

Πιο πρόσφατα, ο Σολτς αναγκάστηκε να επιστρέψει από το Βερολίνο, όπου βρισκόταν στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας, προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήματα της οικονομικής επιτροπής του κοινοβουλίου. Αυτό συνέβη αφότου ο εισαγγελέας έδωσε εντολή για έρευνα στο υπουργείο Οικονομικών για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης στη μονάδα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Αξιωματούχοι του SPD άφησαν να εννοηθεί ότι η χρονική στιγμή που συνέβη αυτό μαρτυρούσε πολιτικά κίνητρα, καθώς το κόμμα του Σολτς είχε το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. 

Παρ΄ όλα αυτά ο Σόλτς βγήκε σχετικά αλώβητος. «Δεν είχε σοβαρό αντίκτυπο», αναφέρει ο Πίτερ Ματουσέκ, αναλυτής της εταιρεία δημοσκοπήσεων Forsa.

Προερχόμενος από την πιο μετριοπαθή πλευρά του κόμματός του και έχοντας πλήρη γνώση της πραγματικότητας της γερμανικής διακυβέρνησης, αναμένεται να προσπαθήσει να χτίσει μια συμμαχία, ίσως με τη μορφή ενός μεγάλου συνασπισμού σαν κι αυτόν με τον οποίο η κ. Μέρκελ έχει καταφέρει να πορευτεί επιτυχημένα και επανειλημμένα.

Κατά την περίοδο της πανδημίας, τόνισε τα κεντροαριστερά χαρακτηριστικά του με ένα σημαντικό πακέτο οικονομικής ενίσχυσης αλλά, σε αντίθεση με κάποιους από την πιο αριστερή πλευρά του κόμματος, επιθυμούσε η Γερμανία να αντιμετωπίσει το χρέος μέχρι το 2023, επαναφέροντας αυστηρά όρια στις δαπάνες τόσο σε ομοσπονδιακό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κρατιδίων.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός του ότι είναι τόσο ήρεμος και συγκρατημένος όσο η Μέρκελ ίσως να μην βασίζεται σε τόσο στέρεο έδαφος όσο θα ήθελε να παραδεχτεί, καθώς στο παρελθόν υπήρξε ευέξαπτος απέναντι στα ΜΜΕ και τους διαδηλωτές κατά τη Σύνοδο των G20 στο Αμβούργο. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα συνήθως καθοδηγείται από τον πραγματισμό και όχι από την προσωπικότητά του.

«Είμαι υποψήφιος για Καγκελάριος, όχι για διευθυντής τσίρκου», δήλωσε σε συνέντευξή του σε γερμανικό γυναικείο περιοδικό.

Πηγή: Sky News, Washington Post


Share on:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *