Έβρος | Σε εγρήγορση οι Ελληνικές αρχές – Παναγιωτόπουλος, Χρυσοχοϊδης στα σύνορα (βίντεο)

Share on:

Στελέχη των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας έχουν σημειώσει μία σημαντική παράμετρο στα «κιτάπια» τους: Στην Τουρκία αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί, οι οποίοι ζούσαν σε τουρκικό έδαφος πριν ακόμα επικρατήσουν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Οι εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις, με την Τουρκία να αναζητά τρόπους διαχείρισης του θέματος.

Η συγκεκριμένη παράμετρος σημειώνεται από Έλληνες αξιωματούχους, διότι δυνητικά μπορεί να επιταχύνει χρονικά την «εργαλειοποίηση» της προσφυγικής κρίσης από την πλευρά της Τουρκίας, κάτι που όλοι απεύχονται. Ωστόσο, οι ελληνικές Αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ενώ υπάρχουν και Έλληνες αξιωματούχοι που εκτιμούν ότι μπορεί η Τουρκία να επιδείξει πιο σοβαρή στάση σε σχέση με το Μάρτιο του 2020, όταν «άνοιξε τα σύνορά της» και δημιούργησε «υβριδική απειλή» στον Έβρο. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά γνωρίζει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να δημιουργήσει «μίνι κύμα» προσφυγικών ροών ακόμα και πριν φτάσουν στο έδαφός της πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τον τόπο τους ύστερα από την επικράτηση των Ταλιμπάν.

Η ελληνική πλευρά επιχειρεί να φτιάξει μία «απροσπέλαστη ζώνη» σε Έβρο και ανατολικό Αιγαίο. Η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων από τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και το Λιμενικό αποτέλεσε θέμα συζήτησης προ ημερών στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. επισήμανε ότι «η κρίση του Μαρτίου 2020 στον Έβρο έδωσε στην Ελλάδα την ευκαιρία να θωρακίσει καλύτερα τα σύνορά της αλλά και να έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση μίας νέας τέτοιας κατάστασης στο μέλλον. Εκείνη η κρίση έγινε πυξίδα για να βελτιωθεί επιχειρησιακά η ελληνική πλευρά».

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν  ότι τα κυκλώματα διακινητών δεν σταμάτησαν ποτέ να έχουν στο στόχαστρό τους τον Έβρο. Αυτό που άλλαξε είναι ότι η ελληνική πλευρά ανταποκρίνεται καλύτερα επιχειρησιακά. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο χθες Πέμπτη έγιναν πέντε συλλήψεις δουλεμπόρων σε τέσσερα διαφορετικά περιστατικά στον Έβρο.

Σήμερα Παρασκευή στον Έβρο βρίσκονται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενοι από τους επικεφαλής αξιωματικούς του επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ενισχυθούν οι δυνάμεις σε Έβρο και ανατολικό Αιγαίο, με τις Αρχές να εκτιμούν ότι υπάρχει χρονικό περιθώριο τουλάχιστον ενός μήνα έως ότου αρχίσει η κρίση να «μας χτυπάει την πόρτα». Οι ελληνικές Αρχές θα επιδιώξουν να βρίσκονται σε απόλυτη ετοιμότητα για την περίπτωση επανάληψης του «ανοίγματος των συνόρων» που είχε επιχειρήσει η Τουρκία το Μάρτιο του 2020, φαινόμενο που αρκετοί είχαν χαρακτηρίσει ως «υβριδικό πόλεμο».

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι «τον καθοριστικότερο ρόλο θα τον διαδραματίσει η Τουρκία, η οποία θα υποδεχτεί πριν την Ελλάδα τις προσφυγικές ροές. Θα επιχειρήσει να εκβιάσει την Ευρώπη για να πάρει ανταλλάγματα; Θα εξαρτηθεί η στάση της από το εάν θα ικανοποιηθεί από τα ανταλλάγματα; Μήπως μετά τις διαπραγματεύσεις επιχειρήσει ξανά να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό;».

Σημαντική θα είναι η στάση της Τουρκίας και στο θέμα της προπαγάνδας και της επικοινωνίας. Όπως εξηγούν πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., πάντα υπάρχει ο φόβος των fake news. Δηλαδή, ο φόβος της διάδοσης ψευδών ειδήσεων περί ανοιχτών συνόρων, όπως είχε γίνει στην κρίση του Μαρτίου του 2020 στις Καστανιές Έβρου, όπου έφταναν χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν «ενημερωθεί» ότι τα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ανοιχτά.

Σημειώνεται ότι στον Έβρο έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή φράχτη μήκους 27 χιλιομέτρων, όπως και το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης. Οι καινούργιες κάμερες μεταδίδουν ζωντανή εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο ακόμα και σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων. Επίσης, έχει ενισχυθεί το ηλεκτρονικό δίχτυ των ελληνικών Αρχών στο Αιγαίο, με τους συνοριοφύλακες να βλέπουν στα τουρκικά παράλια τις λέμβους των διακινητών και να ενημερώνουν το Λιμενικό για τις αφίξεις.

Παράλληλα, σε εγρήγορση θα βρίσκεται και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, καθώς το κομμάτι που αφορά στην πληροφόρηση χαρακτηρίζεται καθοριστικής σημασίας.

Πηγή:newsbomb.gr


Share on:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.