Ο “βρώμικος” ρόλος της Τουρκίας στο Αφγανιστάν | Μεγάλο κύμα μεταναστών αναμένεται στην Ευρώπη (βίντεο)

Share on:

 

Καμπανάκι» έχει χτυπήσει στην ελληνική πλευρά, καθώς δημιουργούνται νέα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή και η Τουρκία αναδεικνύεται σε σημαντικό παίχτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την επόμενη ημέρα. Ο ρόλος της Άγκυρας αναβαθμίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανοίγει η συζήτηση για τη βοήθεια που θα δοθεί σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν προκειμένου να υποδεχθούν τους πρόσφυγες (και να μην υπάρξει ρεύμα προς την Ε.Ε).  Η Αθήνα αναμένεται να υποστηρίξει μία τέτοια ευρωπαϊκή πρόταση, με την κυβέρνηση να «κοιτά» και προς τη συμφωνία του 2016 μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Η συμφωνία προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα και επομένως μπορούν να επιστρέψουν μετανάστες από ευρωπαϊκά κράτη. Παράλληλα προβλεπόταν οικονομική βοήθεια στην Άγκυρα, ενώ η Ε.Ε. θα  υποδέχονταν από την πλευρά της πρόσφυγες από τη Συρία (λόγω της κατάστασης που επικρατούσε τότε). Ωστόσο, η συμφωνία είχε πολλά τρωτά σημεία, με την Τουρκία να μην δέχεται στην πράξη επιστροφές από την Ελλάδα ενώ οι ροές προς τα νησιά και τον Έβρο αυξομειώνονταν ανάλογα και με το σχεδιασμό της Άγκυρας. 

Μια επικαιροποίηση αυτής της συμφωνίας αναμένεται να μπει στο τραπέζι, ωστόσο μέχρι τότε τα ευρωπαϊκά κράτη καλούνται να διαχειριστούν ένα ακόμα θέμα. Έτσι όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση το Αφγανιστάν δεν μπορεί να θεωρηθεί «ασφαλής χώρα» για την επιστροφή όσων έχουν έρθει σε ευρωπαϊκό έδαφος και ήδη μια σειρά κρατών (όπως η Γερμανία και Ολλανδία) δεν προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις.

Πάντως, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία το μεγάλο ερώτημα είναι ποια «ανταλλάγματα» θα ζητήσει η Τουρκία, που έχει επανειλημμένα επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό για να αποκομίσει οφέλη. Να σημειωθεί πως η Άγκυρα φιλοδοξεί να είναι μία από τις χώρες που θα έχουν σημαντικό ρόλο στο νέο γεωπολιτικό παιχνίδι. Υπενθυμίζεται πως είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, ενώ είναι μία από τις χώρες που διατηρεί ανοιχτή την πρεσβεία της στο Αφγανιστάν.

Μία πρόγευση των επόμενων κινήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο έδωσε πάντως η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Μίλησε για «ασφαλή διαμονή σε γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν», ενώ σημείωσε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος  «όταν δεν δώσαμε αρκετά χρήματα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και σε άλλα προγράμματα βοήθειας και οι άνθρωποι έφυγαν από την Ιορδανία και τον Λίβανο προς την Ευρώπη».

Από σήμερα ξεκινά ένας κύκλος συνεδριάσεων για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, καθώς δεν αναμενόταν πως θα είναι τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις. Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσουν την κατάσταση και ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ θα δώσει στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου. 

Πηγή:ethnos.gr


Share on:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.