Σκάνδαλο στην Κύπρο | “Χρυσά” διαβατήρια σε απατεώνες

Share on:

Σε κερκόπορτα για την ασφάλεια της Ε.Ε. μετατράπηκε για πολλά χρόνια η Κύπρος, με την εφαρμογή του κατ’ ευφημισμόν «Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος» (ΚΕΠ), το οποίο προσέφερε, αντί χρημάτων, τη δυνατότητα απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας και ταυτόχρονα την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη με όλα τα σχετικά προνόμια. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για ένα πρόγραμμα που έδωσε τη δυνατότητα σε καταζητούμενους, απατεώνες, ακόμα και δικτάτορες να αποφύγουν τους περιορισμούς ή τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον τους και να κινούνται ελεύθερα σε 27 ευρωπαϊκά κράτη.

Παρά, λοιπόν, τις προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Λευκωσία συνεχίζει να δίνει τέτοια διαβατήρια μέχρι και σήμερα παρότι τυπικά το ΚΕΠ καταργήθηκε την 1η Νοεμβρίου 2020.

Πριν από λίγες ημέρες το τηλεοπτικό δίκτυο AL JAZEERA αποκάλυψε ακόμα μία πτυχή αυτού του προγράμματος, κατά τη διάρκεια έρευνας για το αγγλικό ποδόσφαιρο και το ξέπλυμα χρήματος με την αγοραπωλησία ομάδων.

Οι δημοσιογράφοι των γραφείων στο Λονδίνο ήρθαν σε επαφή με έναν πρώην αστυνομικό της Scotland Yard και έναν μεσάζοντα ο οποίος δραστηριοποιείται στον τομέα των αγοραπωλησιών παικτών και ομάδων. Αμφότεροι, λοιπόν, προσφέρθηκαν να λύσουν το πρόβλημα με καταζητούμενο Κινέζο επενδυτή, διαφημίζοντας τις προσβάσεις τους στην Κύπρο. Από τις συναντήσεις που οπτικογραφήθηκαν με κρυφές κάμερες, φαίνεται οι δύο Βρετανοί να υποστηρίζουν ότι είναι πολύ εύκολο να εξασφαλίσουν κυπριακή υπηκοότητα σε κάποιον καταζητούμενο, μια και το έχουν κάνει στο παρελθόν με Ρώσους, Ουκρανούς και Νιγηριανούς. Στην περίπτωση ενός Ρώσου ανέφεραν ότι ταξίδεψε Κύπριος υπουργός στο Λονδίνο και έκανε τη σχετική διαδικασία στο κυπριακό προξενείο, ώστε ο καταζητούμενος «επενδυτής» να μην πατήσει το πόδι του στην Κύπρο. Δεν αναφέρθηκε το όνομα του υπουργού, αλλά όπως ειπώθηκε, η ταρίφα είναι 10 εκατ. ευρώ και μπορεί να γίνει αλλαγή ονόματος και ημερομηνίας γέννησης ώστε να μην μπορεί να εντοπιστεί η πραγματική ταυτότητα του «επενδυτή».

Η κυπριακή κυβέρνηση χαρακτήρισε γελοιότητες και αποκυήματα φαντασίας τα περί ταξιδιού υπουργού στο Λονδίνο για να διευθετήσει την πολιτογράφηση Ρώσου καταζητούμενου. Ο γενικός εισαγγελέας, πάντως, διαβεβαίωσε πως θα γίνει έρευνα ώστε να διαπιστωθούν τα γεγονότα.

Οταν το AL JAZEERA, το 2020, παρουσίασε ντοκιμαντέρ για την υπόθεση των «χρυσών» διαβατηρίων στην Κύπρο, η κυβέρνηση αντέδρασε μάλλον άκομψα και υπό το κράτος πανικού ισχυρίστηκε πως πρόκειται για τουρκική προπαγάνδα από ένα τηλεοπτικό δίκτυο του Κατάρ, το οποίο διατηρεί στενές σχέσεις με την Τουρκία! Το κανάλι είχε παρουσιάσει βίντεο με τον τότε πρόεδρο της Βουλής της Κύπρου Δημήτρη Συλλούρη να συζητάει τρόπους παράκαμψης της νομοθεσίας ώστε να δοθεί διαβατήριο σε καταζητούμενο. Εμπλοκή είχε και ο τότε βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης, ο οποίος διατηρεί εταιρεία κατασκευής και πώλησης ακινήτων.

Όταν έγινε ξεκάθαρο πως δεν υπήρχε πολιτική στόχευση πίσω από το ντοκιμαντέρ, η κυπριακή κυβέρνηση αναγκάστηκε να διορίσει ανεξάρτητη ερευνητική επιτροπή για να εξετάσει όλα τα «χρυσά» διαβατήρια από το 2007 έως το 2020. Παράλληλα διέκοψε τη λειτουργία του ΚΕΠ.

Το επενδυτικό πρόγραμμα άρχισε να λειτουργεί το 2007, από την κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου και διατηρήθηκε με αλλαγές από τις κυβερνήσεις Δημήτρη Χριστόφια και Νίκου Αναστασιάδη. Μετά το κούρεμα καταθέσεων το 2013, η μαζική πολιτογράφηση αλλοδαπών με ανύπαρκτο σχεδόν έλεγχο θεωρήθηκε «εκδίκηση» για τον τρόπο που η Ε.Ε. συμπεριφέρθηκε στην Κύπρο. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη αντέδρασε μοιράζοντας «χρυσά» διαβατήρια και βαφτίζοντας Ευρωπαίους πολίτες μερικές χιλιάδες αλλοδαπούς με γερά πορτοφόλια…


Και ενώ οι Βρυξέλλες ανέμεναν τον τερματισμό της παροχής υπηκοοτήτων σε «επενδυτές», η Λευκωσία ανακοίνωσε πως έχει να εξετάσει ακόμα 1.413 αιτήσεις!

Η κυπριακή κυβέρνηση ρισκάρει το πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να εξυπηρετηθούν οι εργολάβοι που έχουν αρχίσει το χτίσιμο δεκάδων πολυώροφων πύργων με διαμερίσματα κι αυτό γιατί αν σταματήσουν τα διαβατήρια, θα μείνουν απούλητα και τα διαμερίσματα.

Το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων της Κύπρου ήταν η επιτομή της αρπαχτής. Τα κριτήρια που ετίθεντο από την κυβέρνηση όχι μόνο χαλάρωναν μήνα με τον μήνα και χρόνο με τον χρόνο, αλλά είχαν τέτοια «παράθυρα» που επέτρεπαν σε διεθνώς καταζητούμενους, εγκληματίες, απατεώνες, ακόμα και μέλη δικτατορικών κυβερνήσεων να γίνονται Ευρωπαίοι υπήκοοι.

Μέσα στην παραζάλη του χρήματος που έρρεε άφθονο, ήταν αναπόφευκτη και η πολιτική διαπλοκή (σύγκρουση συμφέροντος τη λένε). Δικηγορικά γραφεία συνδεδεμένα με υπουργούς έκαναν αιτήσεις για λογαριασμό «επενδυτών» και εξασφάλιζαν υπηκοότητες για εκατοντάδες αλλοδαπούς.

Ενα από τα πολλά «παράθυρα» που είχε το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων ήταν και αυτό των λεγόμενων συλλογικών επενδύσεων που έδινε το δικαίωμα σε πέντε άτομα με συλλογική επένδυση 12,5 εκατ. ευρώ να πολιτογραφούνται συν γυναιξί και τέκνοις, «επενδύοντας» τα μισά χρήματα από αυτά που προβλέπονταν στις ατομικές «επενδύσεις». Οι περισσότεροι από αυτούς τους «επενδυτές» ανήκουν στην κατηγορία υψηλού κινδύνου (καταζητούμενοι, πολιτικά εκτεθειμένοι, ελεγχόμενοι για απάτες, φοροδιαφυγή κ.λπ.). Οπως σημειώνεται στο πόρισμα της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, «από την εξέταση των φακέλων υψηλού κινδύνου που εμπίπτουν σε σχέδιο συλλογικής επένδυσης, διαπιστώθηκε ότι στην πράξη οι συλλογικές επενδύσεις μάλλον αποτελούνταν από οποιουσδήποτε 5 τουλάχιστον επενδυτές, με συνολική επένδυση ύψους τουλάχιστον 12.500.000 ευρώ. Σε όλες τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν, οι επενδυτές δεν είχαν σχέση μεταξύ τους και οι ίδιες οι επενδύσεις δεν είχαν σχέση μεταξύ τους. Από τους φακέλους που μελετήθηκαν, δημιουργείται η εντύπωση ότι οι πάροχοι υπηρεσιών (promoters) ομαδοποιούσαν τουλάχιστον 5 τυχαίους ενδιαφερόμενους επενδυτές, με διαφορετικές επενδύσεις ο καθένας, φτάνει να άθροιζαν συνολικά επένδυση ύψους 12.500.000 ευρώ για να κάνουν χρήση των χαμηλότερων οικονομικών επενδυτικών ορίων (2,5 εκατ. αντί 5 εκατ. ευρώ)».

Πηγή:protothema.gr


Share on:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.