Η Πανσέληνος στο Ναό του Ποσειδώνα | Ανοιχτοί οι αρχαιολογικοι χώροι την Κυριακή για το φυσικό υπερθέαμα

Share on:

Λίγο πριν την Πανσέληνο του Αυγούστου, το φεγγάρι ρίχνει απόψε το «δανεικό» φως του δίσκου του στην Αττική γη. 

Ο φακός του Γιώργου Κονταρίνη κατέγραψε καρέ – καρέ την φαινόμενη άνοδο της Σελήνης στον νυχτερινό ουρανό. Από την κατάλληλη ευθεία, η ανατολή του δορυφόρου της Γης ευθυγραμμίζεται με τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και το φως του ήλιου που ανακλάται στην ορατή πλευρά του φεγγαριού, κατεβαίνει ως τον πλανήτη μας διαπερνώντας κίονες 2.500 ετών. 

 

Οι ακτίνες που φτάνουν στη Γη είναι πιθανότατα πολύ παλαιότερες από αυτούς. Γεννήθηκαν στον πυρήνα του Ήλιου πριν από χιλιάδες χρόνια και χρειάστηκαν όλον αυτόν τον καιρό για να φτάσουν ως την επιφάνειά του αστεριού, μετά από πολλαπλές, δαιδαλώδεις ανακλάσεις στο υπέρπυκνο εσωτερικό του.

Από εκεί, ταξιδεύουν μέσα σε μόλις 8 λεπτά ως τη Σελήνη και, μετά την ανάκλασή τους στην βραχώδη και ερημική επιφάνειά της, χρειάζονται μόλις ένα δευτερόλεπτο για να φτάσουν ως τη Γη, φωτίζοντας τη νύχτα.

Την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, 120 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό για να θαυμάσει την Πανσέληνο.

 

Η φετινή διοργάνωση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, εκτός από τη νύχτα της 22ας Αυγούστου, θα πλαισιωθεί και από εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα αλλά και στις 23 και 25 Αυγούστου.

Πηγή :lifo. gr


Share on:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.