Ταλιμπάν προς Αμερικανούς | Εγκαταλείψτε τη χώρα έως την 11η Σεπτεμβρίου (βίντεο)

Share on:

Στο Αφγανιστάν έφτασε ο Mullah Baradar, επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, συνιδρυτής της ομάδας και ένας εκ των βασικών ηγετών. Ο Baradar έφτασε στην περιφέρεια Kandahar χωρίς να γίνει γνωστό το από πού πέταξε προς τη χώρα.

Την ίδια ώρα, οι Ταλιμπάν παραχώρησαν τη πρώτη Συνέντευξη Τύπου στη Καμπούλ, απευθυνόμενοι προς τον αφγανικό λαό και τη διεθνή κοινότητα. Μάλιστα, η συνέντευξη ξεκίνησε με απαγγελία από το Κοράνι.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο εκπρόσωπος Τύπου των ισλαμιστών, Zabihullah Mujahid, δήλωσε μπροστά στις κάμερες πως “μετά από 20 χρόνια αγώνα, απελευθερώσαμε τη χώρα, διώξαμε τους ξένους. Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για ολόκληρο το έθνος”.

“Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον πεδίο μάχης και συγκρούσεων. Έχουμε συγχωρέσει όλους εκείνους που πολέμησαν εναντίον μας. Οι εχθρότητες έλαβαν τέλος. Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς” πρόσθεσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

“Δε θέλουμε χάος στη Καμπούλ”, συνέχισε. “Το σχέδιό μας ήταν να σταματήσουμε στις πύλες της Καμπούλ, ώστε η διαδικασία μετάβασης να ολοκληρωθεί ομαλά. Αλλά δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ανίκανη. Οι δυνάμεις ασφαλείας τους δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια. Έπρεπε να κάνουμε κάτι. Έπρεπε να εισέλθουμε στην Καμπούλ για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων” είπε ο Mujahid.

Πρόσθεσε πως “οι οικογένειες που φεύγουν προς το αεροδρόμιο μπορούν να γυρίσουν σπίτι τους. Κανείς δεν θα μπει στα σπίτια τους, κανείς δεν θα τους χτυπήσει”.

“Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τη διεθνή κοινότητα ότι κανείς δεν θα πάθει κακό”, συνέχισε. “Δεν θέλουμε να έχουμε κανένα πρόβλημα με τη διεθνή κοινότητα” τόνισε. “Έχουμε το δικαίωμα να ενεργούμε σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας αρχές. Άλλες χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, κανόνες και κανονισμούς. Οι Αφγανοί έχουν το δικαίωμα να έχουν τους δικούς τους κανόνες και κανονισμούς σύμφωνα με τις αξίες μας”, συνέχισε ωστόσο, κάνοντας άμεση αναφορά στην πιστή εφαρμογή της Σαρίας.

“Δεσμευόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών από τη Σαρία (Ισλαμικός Νόμος). Θα συνεργαστούν μαζί μας. Θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τη διεθνή κοινότητα ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις” είπε ακόμη.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα δικαιώματα των γυναικών, ο εκπρόσωπος είπε πως “θα επιτρέψουμε στις γυναίκες να εργαστούν και να σπουδάσουν εντός των πλαισίων μας. Οι γυναίκες θα είναι πολύ δραστήριες μέσα στην κοινωνία μας, μέσα στο πλαίσιο μας”. “Θα αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα των γυναικών που τους παρέχει το Ισλάμ”, πρόσθεσε.

Σχετικά με την πρόσβαση των γυναικών στην ανώτατη εκπαίδευση, είπε πως “θα έχουν δικαίωματα εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα αρκεί να σέβονται το Ισλάμ και τη Σαρία”, ενώ δεν θα υπάρχουν μικρά σχολεία. Με το προηγούμενο καθεστώς των Ταλιμπάν, οι γυναίκες μπορούσαν να πηγαίνουν σχολείο μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

“Τα media να σεβαστούν το Ισλάμ”

Ως προς το πώς θα αντιμετωπίσουν τα ΜΜΕ, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε πως “το πολιτιστικό μας πλαίσιο μας υπαγορεύει τις σχέσεις μας με τα media. Τίποτα δεν πρέπει να είναι ενάντια στις ισλαμικές αξίες όταν μιλάμε για τις δραστηριότητες των ΜΜΕ”.Ενώ αρχικά κάλεσε τα ΜΜΕ να ασκήσουν κριτική, λέγοντας πως “εσείς στα ΜΜΕ πρέπει να προσέξετε τις αδυναμίες (μας) για να μπορέσουμε να υπηρετήσουμε σωστά το έθνος”, στη συνέχεια είπε: “Αλλά τα ΜΜΕ δεν πρέπει να λειτουργούν εναντίον μας. Πρέπει να εργαστούν για την ενότητα του έθνους”.

“Κάποιοι χάθηκαν στη μάχη στο πλευρό του εχθρού, αυτό ήταν δικό τους λάθος. Εμείς κυριαρχήσαμε σε όλη τη χώρα μέσα σε λίγες ημέρες. Τώρα, οι μαχητές μας, οι άνθρωποί μας, θα διασφαλίσουν πως στην επόμενη μέρα θα ενταχθούν όλες οι πλευρές. Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, όλα θα είναι πιο ξεκάθαρα” είπε ακόμη.

“Αφού σχηματιστεί η κυβέρνηση, θα αποφασίσουμε ποιοι νόμοι θα παρουσιαστούν στο έθνος” σημείωσε και τόνισε πως “οι Ταλιμπάν πλέον ελέγχουν όλα τα σύνορα της χώρας”.

Ερωτηθείς με το αν έχουν διαφορές σχετικά με το πώς ήταν πριν 20 χρόνια είπε: “Υπάρχει διαφορά στις ενέργειες που πρόκειται να κάνουμε. Έχουμε όραμα και πλέον εμπειρία. Η χώρα ήταν ισλαμικό έθνος και παραμένει”.

Πηγή:news247.gr


Share on:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.