Σε ποιες περιοχές στην Ελλάδα “χτυπά” η μετάλλαξη Δέλτα

Share on:

Σε εκθετική πορεία φαίνεται πως κινείται η επιδημία κορωνοϊού στη χώρα μας, με την υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα να έχει συντελέσει σε αυτό, παρότι οι ειδικοί δεν μπορούν να εκτιμήσουν το μερίδιο ευθύνης της.

Ο αριθμός των 2.108 νέων κρουσμάτων χθες -σημειωτέον αποτελούν ρεκόρ νέων μολύνσεων των τελευταίων 45 ημερών- επιβεβαίωσε τη σημαντική έξαρση της επιδημίας καθώς και την επίπτωση της στους ανεμβολίαστους, στον πυρήνα των οποίων τώρα βρίσκονται λόγω θέρους και διακοπών οι νέοι. Τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν σε διάστημα μίας εβδομάδας με τον κυλιόμενο επταήμερο μέσο όρο να ανέρχεται πλέον σε 1081 περιστατικά την ημέρα. Το νέο επιδημικό κύμα επηρεάζει έντονα Αττική, Κρήτη και βόρειο Αιγαίο. 

 

Ο δείκτης θετικότητας επίσης σε μια εβδομάδα διπλασιάστηκε φτάνοντας το 2,46%. Πολύ σημαντικό θεωρείται ωστόσο ότι το 51% των περιστατικών εντοπίζεται με τη διενέργεια self test, επιβεβαιώνοντας τη χρησιμότητα των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στον περιορισμό της επιδημίας. 

Το 75% των κρουσμάτων πλέον αφορούν σε κρούσματα κάτω των 34 ετών. Οι ειδικοί, ωστόσο, τονίζουν ότι ούτε οι νέοι είναι άτρωτοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρεις νοσηλευόμενους είναι ηλικίας από 25 έως 55 ετών. Ενας στους δέκα νοσηλευόμενους κάτω των 24 ετών είναι έφηβος ή παιδί. 

Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, και παρόλο που προς το παρόν δεν παρατηρείται πίεση στο Σύστημα Υγείας, είναι πιθανό να «μετακυλίσει» η επιδημία σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, ειδικά σε περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά, όπου υπάρχουν εμβολιαστικες τρύπες, όπως είπε χαρακτηριστικά κατά τη χθεσινή ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

 

Η ειδικός ανεφερε ως παράδειγμα δύο διαφορετικές περιοχές της Αττικής για να εξηγήσει πώς ο εμβολιασμός προστατεύει τα άτομα που είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι στον νότιο τομέα Αθήνας όπου τα κρούσματα βρίσκονται στο κόκκινο, με το 60% να αφορούν νέους ηλικίας 15-24 χρόνων, τα κρούσματα δεν εχουν επεκταθεί σε μεγαλύτερους στην ηλικία άτομα, λογω του ισχυρού εμβολιαστικου μετώπου που έχει υψωθεί. Στον αντίποδα, στη δυτική Αττική όπου δεν έχει υψωθεί ικανό τείχος ανοσίας μολύνθηκαν και άτομα μεγαλύτερων ηλικιών, συγκεκριμένα άτομα ηλικίας 55=65 χρόνων έχουν βρεθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο του κορωνοϊου. 

Πηγή :protothema. gr 


Share on:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.