Άγιος Παντελεήμονας: Περιοριστικά μέτρα στο γηροκομείο με τα 40 κρούσματα – Αγωνία για τους ασθενείς

Share on:

 

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει ο εντοπισμός κρουσμάτων κορονοϊού στο γηροκομείο “Αττική”. Επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα. Ασθενείς μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς. Η οργή του Σωτήρη Τσιόδρα.

Περιοριστικά μέτρα έχουν τεθεί σε ισχύ, από το βράδυ της Τετάρτης (30/9), στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, όπου εντοπίστηκαν 40 κρούσματα κορονοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου:

-Αναστέλλεται η δυνατότητα εισόδου και εξόδου στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, εξαιρουμένου του προσωπικού, το οποίο με μέριμνα της διοίκησης θα εναλλάσσεται και θα μετακινείται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

-Η τροφοδοσία και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.), στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων θα γίνεται από τους προμηθευτές, χωρίς δυνατότητα εισόδου τους σε αυτό, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

-Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.) θα αναλάβει την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας στο ανωτέρω κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων.

Τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για δέκα ημέρες, από τις 30-09-2020 στις 9μμ έως και τις 9 Οκτωβρίου και ώρα 9μμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία της Αττικής 18 φιλοξενούμενοι και αναμένεται να μεταφερθούν άλλοι 18. Ειδικότερα, άτομα από το γηροκομείο δέχονται τα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Αττικόν, Σισμανόγλειο, Σωτηρία, Γεννηματάς, Ασκληπιείο και Τζάνειο.

Τα τουλάχιστον 40 κρούσματα εντοπίστηκαν μετά από τον έλεγχο σε 100 άτομα στη συγκεκριμένη δομή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους.

Στο γηροκομείο μετέβη την Τετάρτη (30/09) ο πρόεδρος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας και όπως δήλωσε «η διασπορά σε τέτοιους χώρους που δεν δέχονται επισκεπτήριο συνήθως γίνεται από το προσωπικό».

Ο κ. Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αθήνα αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι « η Αθήνα δεν πάει καλά», ενώ προσέθεσε ότι «πάντα σε τέτοιους χώρους υπάρχουν άνθρωποι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, οι περισσότεροι από αυτούς, το 80 % είναι κατακεκλιμένοι.

«Είναι μια κατά σταση που δεν θέλουμε να την ξαναδούμε και δυστυχώς συνεχίζουμε να την βλέπουμε. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα το πήρανε και η Θεσσαλονίκη πάει καλά», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας, ενώ ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς συμπλήρωσε ότι έχει ξεκινήσει η ιχνηλάτηση.

Σημειώνεται ότι σε τουλάχιστον επτά μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων έχει «εισβάλλει» ο φονικός ιός από την αρχή της επιδημίας – έχουν καταγραφεί συρροές, μικρές αλλά και μεγαλύτερες και θανατηφόρες με χαρακτηριστικές εκείνης στην κλινική «Ταξιάρχαι» καθώς και στην «Αγία Κυριακή» στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Πηγή


Share on: