Καββαθάς | Μέτρα τώρα για να προληφθεί η ενεργειακή κρίση – συνέντευξη στην ValueNews

Share on:

Μια σειρά σημαντικών μέτρων που θα βάλουν φρένο στον κατήφορο της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη, προτείνει στην Κυβέρνηση η ΓΣΕΒΕΕ με απώτερο στόχο να προληφθούν λουκέτα και να μην φτάσουν στην τσέπη του καταναλωτή παράλογα ποσά.

Σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του στην ValueNews και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, αναφέρθηκε επίσης στην ανατίμηση των προϊόντων, στην στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και την αύξηση του ρεύματος καθώς και την στασιμότητα των εξαγωγικών δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων της χώρας.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Το πρόβλημα μετατίθεται στις Εθνικές Κυβερνήσεις. Δυστυχώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται μια καθυστέρηση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα οι όποιες αποφάσεις να προλαμβάνονται από τις εξελίξεις, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και κατέληξε λέγοντας ότι η Χώρα πρέπει να πάρει άμεσα αποφάσεις.

Η αύξηση του κόστους στις επιχειρήσεις είναι βέβαιο ότι δεν θα μπορέσει να απορροφηθεί με αποτέλεσμα αργά ή γρήγορα να περνάει στην κατανάλωση. Από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ προκύπτει ότι το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το 23% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε αύξηση των τιμών λόγω αύξησης του κόστους πρώτων υλών.

Η ΓΣΕΒΒΕ από την πλευρά της προτείνει π.χ. οι συντελεστές Φ.Π.Α. που επιβαρύνουν την ηλεκτρική ενέργεια, την ένταξη και της μέσης τάσης στο Ταμείο Ενέργειας έτσι ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, που είναι ένα οριζόντιο μέτρο.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ 

Το καλάθι της νοικοκυράς είναι το πρώτο που επηρεάζεται και άμεσα και ιδιαίτερα τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα. “Έχουμε προτείνει στην Κυβέρνηση τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στον υπερχαμηλό συντελεστή 6%., έτσι ώστε να απορροφηθεί με αυτή την μείωση η όποια αύξηση των τιμών των προϊόντων. Ταυτόχρονα πρέπει να εξετασθεί το ζήτημα της αύξησης των πρώτων υλών που αφορούν τα τεχνικά επαγγέλματα π.χ. ο Χαλκός, το αλουμίνιο, ο σίδηρος. Επηρεάζονται δυσανάλογα τα κόστη και μάλιστα για δουλειές, οι οποίες έχουν κλειστεί με παλαιότερα τιμολόγια πολύ χαμηλότερα”, τόνισε ο κος Καββαθάς. 

Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. 

Ενώ η δημιουργία επιχειρήσεων, σύμφωνα με το κο Καββαθά θα πρέπει να έχει ορίζοντα διάρκειας και διατήρησης των θέσεων εργασίας. Το Ταμείο ανάκαμψης περνά μέσα από τις Τράπεζες, αυτό σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων, περίπου 93% των επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από τον Τραπεζικό δανεισμό.

ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΔΕΗ

Αναφορικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ υποστήριξε μεταξύ άλλων : “Δεν εκποιούμε δημόσια αγαθά, όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια και το νερό και εδώ προχωράμε σε εκποίηση. Με την απαγόρευση της μετοχής του Ελληνικού δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι βέβαιο ότι απομακρύνεται το δημόσιο από την μεγαλύτερη ωελληνική επιχείρηση, η οποία παίζει και έναν κοινωνικό ρόλο”.

ΕΞΩΓΕΣ | ΜΕ ΛΙΣΤΟΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΑΤΥΠΟΠΟΙΗΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 

Η Χώρα βρίσκεται σε καλό σημείο στις εξαγωγές, Πολλές επιχειρήσεις, κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης, άλλαξαν την κατεύθυνσή τους και γίνανε επιχειρήσεις που ανοίχτηκαν σε εξαγωγές. Ακόμη και το σύνολο των επιχειρήσεων που θα μπορούσε να έχει εξαγωγικό χαρακτήρα δεν μπορεί να ξεπεράσει το 17 με 20% των επιχειρήσεων. Επίσης λόγω του μεγέθους και της παραγωγής δεν μπορούμε ούτε το 20% να φτάσουμε, διότι δεν φτάνει το παραγόμενο προϊόν να καλύψει μεγαλύτερες αγορές. Από την άλλη π.χ. δυστυχώς ένα 80% του παραγόμενου ελαιόλαδου διακινείται ατυποποίητο στο εξωτερικό.

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE