Σανγκάη-HSBC | Καθαρά κέρδη ύψους 21.385 εκατ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο

Share on:

Noel Quinn

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης, HSBC, κατέγραψε καθαρά κέρδη περίπου 22.585 εκατομμυρίων δολαρίων (21.385 εκατομμύρια ευρώ) μέχρι τον Σεπτέμβριο. Αύξηση υπερδιπλάσια (+126,6 %) σε σύγκριση με τα στοιχεία για τα τρία πρώτα τρίμηνα του προηγούμενου έτους.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 47% σε περίπου 53.037 εκατ. δολάρια (50.223 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με τους λογαριασμούς που έστειλε σήμερα η εταιρεία στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, όπου είναι εισηγμένη.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της HSBC, Noel Quinn, γιόρτασε την «ισχυρή οικονομική απόδοση» για τρία συνεχόμενα τρίμηνα και την ανάπτυξη σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και γεωγραφικές περιοχές της χάρη στις αυξήσεις των επιτοκίων.

Συγκεκριμένα, η HSBC αύξησε τα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 28,61% σε ετήσια βάση σε περίπου 27.512 εκατ. δολάρια (26.055 εκατ. ευρώ), ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο -η διαφορά μεταξύ των δεδουλευμένων τόκων και αυτών που έχουν καταβληθεί στους πελάτες- διαμορφώθηκε σε 1,7%, 37 μονάδες βάσης περισσότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο αλλά 2 λιγότερες από ό,τι στο τέλος του πρώτου εξαμήνου.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο δείκτης φερεγγυότητας κοινού κεφαλαίου «Tier 1» (CET1, βασικοί ίδιοι πόροι) διαμορφώθηκε στο 14,9%, 0,7 μονάδες πάνω από το ποσοστό για το τέλος του 2022.

Η εταιρεία ανέφερε επίσης μείωση 0,49% στα λειτουργικά έξοδα καθώς είναι προσηλωμένη σε ένα σχέδιο μείωσης του κόστους και περικοπής χιλιάδων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ για την ενίσχυση της παρουσίας της στην Ασία, την κύρια αγορά της.

Στο τέλος του εξαμήνου, η HSBC είχε χορηγήσει δάνεια 935.750 εκατ. δολάρια (886.183 εκατ. ευρώ) σε καθαρούς όρους, 1,32% περισσότερα από το τέλος του 2022 αλλά 2,48% λιγότερα από το πρώτο εξάμηνο, ενώ οι καταθέσεις ανήλθαν σε περίπου 1,57 τρισ. δολάρια (1,48 τρισ. ευρώ), ποσοστό χαμηλότερο κατά 0,46% από ό,τι στις 31 Δεκεμβρίου και 2,05% χαμηλότερο από ό,τι στις 30 Ιουνίου.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο όμιλος επισημαίνει για άλλη μια φορά τις αβεβαιότητες στις οικονομικές προοπτικές, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, και διασφαλίζει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεσή του στον κινεζικό κλάδο ακινήτων, που βρίσκεται σε κρίση.

Παρόλα αυτά, o Quinn διαβεβαίωσε ότι η HSBC είναι «σε καλό δρόμο» για την επίτευξη του στόχου της απόδοσης επί των ενσώματων μετοχών (RoTE) για φέτος, η οποία το πρώτο εννιάμηνο διαμορφώθηκε στο 19,7%.

Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσθέσει 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε ένα νέο σχέδιο επαναγοράς μετοχών, ανεβάζοντας αυτές τις εξαγορές στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος και ένα τρίτο συνεχόμενο μέρισμα 0,1 δολαρίων ανά μετοχή, που αντιπροσωπεύει συνολικά 0,3 δολάρια για κάθε τίτλο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Το τρίτο τρίμηνο τα κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν περισσότερο από 180% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι μετοχές της HSBC στο Χονγκ Κονγκ μπήκαν σήμερα στο διάλειμμα στη μέση της συνεδρίασης με άνοδο 0,43%.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

www.ertnews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE