Νέα πρωτιά Λοβέρδου σε δημοσκόπηση της Metron Analysis

Share on:

Είκοσι μία μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής οι δημοσκοπήσεις για την δημοτικότητα και τις πιθανότητες νίκης των υποψηφίων αρχηγών πληθαίνουν αν και όλες όπως φαίνεται συμφωνούν σε δύο δεδομένα μέχρι στιγμής. Το πρώτο είναι ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος εμφανίζεται στην κοινή γνώμη ως ένας υποψήφιος με ισχυρή δυναμική και κάνει την έκπληξη καθώς στην πλειονότητα των μετρήσεων έρχεται πρώτος.

Το δεύτερο δεδομένο είναι η χαμηλή πτήση που καταγράφει προς το παρόν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αν και η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του προκάλεσε μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον ενώ πολλές ήταν οι εκτιμήσεις ότι το brand name Παπανδρέου θα ήταν αρκετό για να δώσει στον πρώην πρωθυπουργό τη άνετη νίκη στις εσωκομματικές εκλογές.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Μάλιστα στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύεται σήμερα στο Βήμα της Κυριακής στο ερώτημα ποιον θα προτιμούσατε για πρόεδρο στο Κίνημα Αλλαγής ο πρώην πρωθυπουργός έρχεται τρίτος συγκεντρώνοντας 23% ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος ισοψηφεί με το Νίκο Ανδρουλάκη με ένα ποσοστό 26%.

Ενδιαφέρον όμως στην ίδια δημοσκόπηση παρουσιάζει και η παράσταση νίκης που δείχνει ότι το επίθετο Παπανδρέου μπορεί τελικά να συμβάλει στο τελικό αποτέλεσμα ή στην ανατροπή του. Στο ερώτημα λοιπόν ποιος πιστεύετε ότι θα έρθει πρώτος στις εκλογές ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής ο κύριος Παπανδρέου έρχεται πρώτος και με βάση τα όρια εκλογικής επιρροής του κόμματος και με βάση την πρόθεση ψήφου στο κόμμα αλλά και με βάση τους αναποφάσιστους που θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν στις εκλογές.

Εντελώς αντίθετα εμφανίζονται τα δεδομένα όσον αφορά τις δημοτικότητες των υποψηφίων προέδρων καθώς εκεί την πρώτη θέση κερδίζει με άνεση ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται τελευταίος έχοντας την μικρότερη δημοτικότητα και από τους έξι υποψήφιους.

Πώς εξηγείται η πρωτιά Λοβέρδου

Πώς εξηγείται όμως η πρωτιά Λοβέρδου και μπορεί ο πρώην υπουργός να κάνει την έκπληξη μέχρι τέλους; Κοινοβουλευτικά στελέχη εκτιμούν ότι ο κύριος Λοβέρδος έχει δώσει με συνέπεια και δυναμισμό ένα προεκλογικό αγώνα ξεκαθαρίζοντας από πολύ νωρίς τις θέσεις του και κυρίως την τακτική και την στρατηγική του απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Α. Λοβέρδος γνωρίζει από τις δημοσκοπήσεις πως η πλειονότητα των οπαδών του Κινήματος Αλλαγής είναι αντι-Σύριζα γι αυτό και έχει κάνει κεντρικό στοιχείο της προεκλογικής του τακτικής την υπόσχεση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί με τον πρώην πρωθυπουργό. Μάλιστα όλο και πιο συχνά στις ομιλίες του τονίζει ότι τον κ. Τσίπρα δεν τον συμφέρει η δική του εκλογή γιατί όσο το ΚΙΝΑΛ θα ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέφτει όπως λέει. Σε συνέντευξή του μάλιστα στην δημόσια τηλεόραση ανέφερε πως έχει πληροφορίες ότι ο ΣυΡιζΑ θα προσπαθήσει να προμοτάρει άλλους υποψηφίους προκειμένου εκείνος να χάσει.

Ακόμη ο κ. Λοβερδος ο μόνος υποψήφιος που εξαρχής ξεκαθάρισε πως θα επαναφέρει το όνομα ΠΑΣΟΚ στο κόμμα αφήνοντας στο ντουλάπι της ιστορίας το ΚΙΝΑΛ ενώ είναι και αυτός που λέει στους οπαδούς του παλαι ποτέ ισχυρού ΠΑ.ΣΟ.Κ ότι θα διπλασιάσει τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος και θα το κάνει σύντομα αξιωματική αντιπολίτευση.

“Χαμηλή πτήση” Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου από την άλλη αν και ξεκίνησε επικοινωνιακά πολύ δυνατά στην πορεία φαίνεται ότι υποψηφιότητά του δεν προκάλεσε το κύμα ενθουσιασμού που θα περίμενε κανείς.

Πολλοί λένε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τοποθετήσεις του δεν έχουν ένα καθαρό στίγμα για το παρόν και το μέλλον αλλά πολλές αναφορές στο δικό του πρωθυπουργικό και κυβερνητικό παρελθόν που κάθε άλλο παρά ελκυστικό φαίνεται να είναι. Ακόμη αν και το επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου επιχειρεί να πείσει πως η δική του ηγεσία μπορεί να φέρει απογοητευμένος ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που έφυγαν στο ΣυΡιζΑ ξανά πίσω, στο κόμμα εντούτοις πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι αν ο Γιώργος Παπανδρέου κερδίσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής είναι πολύ πιθανό υπό όρους να συμφωνήσει σε μια μετεκλογική συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα εάν τα εκλογικά δεδομένα επιτρέπουν κάτι τέτοιο.

Πηγή : thetoc 


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE