Μελίνα Μερκούρη | 100 χρόνια από τη γέννησή της

Share on:

Η έκθεση για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη, αναβλήθηκε δύο φορές εξαιτίας των lockdowns.

Αυτή τη φορά το άνοιγμα της έκθεσης ορίστηκε για τις 18 του μηνός.

Σημαδιακός αριθμός για τη ζωή της Μελίνας και του Ντασέν. Το 18 κυνηγούσε πάντα τη ζωή τους. Ηταν η ημέρα που γεννήθηκαν και οι δύο. Η ημέρα που γνωρίστηκαν, 18 παντρεύτηκαν, 18 προγραμμάτιζαν συνήθως τις πρεμιέρες τους.

Η Μελίνα της «Στέλλας» και του «Ποτέ την Κυριακή», της «Φαίδρας» και του «Τοπ Καπί», η ηθοποιός. Αλλά και η πολιτικός που εμπνεύστηκε τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Ευρώπη.

Διεκδίκησε τα Γλυπτά του Παρθενώνα με επιμονή. Αποκαλύπτεται στο κτίριο «Νέοι Φούρνοι» της Τεχνόπολης μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. Κοστούμια από θεατρικές παραστάσεις και ταινίες.

Εικοσιπέντε πρωτότυπες αφίσες από ταινίες της που προβλήθηκαν διεθνώς.

Προσωπικά της αντικείμενα, πρωτότυπα σενάρια με σημειώσεις ιδιόχειρες, καθώς και έξι ανέκδοτες επιστολές.

Έκθεση με 37 φωτογραφίες της Μελίνας και σπουδαίες προσωπικότητες

Στην έκθεση υπάρχουν 37 φωτογραφίες της Μελίνας με διάφορες προσωπικότητες όπως: Ρόμι Σνάιντερ, Αρθουρ Μίλερ, Κατρίν Ντενέβ, Ομάρ Σαρίφ, Αβα Γκάρντερ, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Ανί Ζιραντό.

Επίσης με τον Σαλβαντόρ Νταλί, με τον οποίο το 1965, στο Καντακές της Ισπανίας, έκαναν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τον έρωτα. Υπάρχουν όμως και φωτογραφίες με την Ιντιρα Γκάντι, τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ στο Βατικανό, με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Αγώνας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Στην έκθεση που διοργανώνει το Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη με το ΥΠΠΟΑ και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζεται και το έργο της στο υπουργείο Πολιτισμού.

Η θεσμική στήριξη του ελληνικού κινηματογράφου, ο αγώνας της για τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η Μελίνα Μερκούρη πάλεψε για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Καθιέρωσε τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Τον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης που ξεκίνησε από την Αθήνα το 1985, όπου είδαμε τότε την οκτάωρη «Ορέστεια» από τον Πέτερ Στάιν, τη «Mahabharata» του Πίτερ Μπρουκ μέχρι τις εκρηκτικές συναυλίες των Clash, Νίνα Χάγκεν, Cure κ.ά.

Πηγή:kathimerini


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE