Λαθροϋλοτόμηση | Ανοιχτή πληγή στα δάση των βόρειων συνόρων μας

Share on:

«Ανοιχτή πληγή» παραμένει η λαθροϋλοτόμηση στον ορεινό όγκο των Κρουσίων και του Μπέλες, στο νομό Κιλκίς στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με τις περιπτώσεις της παράνομης δράσης των επιτηδείων που σημειώνονται κατά διαστήματα, να καταγράφονται δεκαπλάσιες έναντι αυτών που τελικά συλλαμβάνονται και παίρνουν το δρόμο της δικαιοσύνης.

Αυτό ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δασάρχης Κιλκίς, Γιώργος Βρούτσας, προσθέτοντας ότι την τελευταία 10ετία, η άμεση αξία των λαθροϋλοτομημένων προϊόντων ξεπερνά το ένα εκατ. ευρώ και η έμμεση ζημιά στα δασικά οικοσυστήματα, υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.

Την τελευταία 10ετία 2011-2021, κατατέθηκαν συνολικά 838 μηνύσεις για λαθροϋλοτομία από το δασαρχείο Κιλκίς και κατασχέθηκαν 3.415,29 χκμ καυσόξυλα, 12 κμ στρογγυλή ξυλεία, 185 αλυσοπρίονα και 144 οχήματα. Βάσει του πίνακα που διέθεσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Βρούτσας, στη διάρκεια της 10ετίας, τριψήφιες μηνύσεις λαθροϋλοτομίας κατέθεσε το δασαρχείο Κιλκίς το 2012, οπότε και ανήλθαν σε 128 και το 2015 σε 119, ενώ το 2018 ανήλθαν σε 75, το 2019 σε 65, το 2020 σε 49 και το 2021 σε 40.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο κατά τον ίδιο, για τη διασφάλιση της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων και για την αντιμετώπιση της παράνομης λαθροϋλοτομίας, είναι η προσέλκυση στο επάγγελμα νέων δασεργατών. «Την τελευταία 10ετία το επάγγελμα των δασεργατών πλούτισε κατά 64% σε ανθρώπινο δυναμικό και μάλιστα το 36,57% εισήλθε στον κλάδο την τελευταία πενταετία, με το 50% εξ αυτών να είναι ηλικίας 20-40 χρόνων», διευκρίνισε.

Η μάστιγα των λαθροϋλοτομιών…καλά κρατεί

Οι λαθροϋλοτομίες, που σύμφωνα με τον δασάρχη Κιλκίς αποτελούν ένα διαχρονικό και έντονο φαινόμενο στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, γίνονται εν μέρει από κάποιους κατοίκους χωριών που θέλουν να εξασφαλίσουν καυσόξυλα για τις ανάγκες θέρμανσής τους αλλά κυρίως από επιτήδειους λαθρέμπορους ξυλείας. Άλλοτε παρουσιάζουν έξαρση και άλλοτε ύφεση, σύμφωνα με τον ίδιο, και πέραν του παράγοντα «ζήτηση», που παίζει κυρίαρχο ρόλο, «η συχνότητα συνδέεται με τις δυνατότητες και τα μέσα (οχήματα, αμοιβές), που έχουν οι δασικοί υπάλληλοι για όλο τον χρόνο», υπογράμμισε.

Δασικοί υπάλληλοι και λαθροϋολοτόμοι «παίζουμε το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι», τόνισε ο κ. Βρούτσας και πρόσθεσε, «δουλεύουμε κυρίως το βράδυ, υπό αντίξοες συνθήκες και ανεξαρτήτου ημέρας».

Επειδή μάλιστα η κίνηση των οχημάτων του δασαρχείου μέσα στο δάσος την νύχτα γίνεται αντιληπτή από μακρινές αποστάσεις, οι δασικοί υπάλληλοι ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, δε διστάζουν να διανύσουν πεζοί μέχρι και 20 χιλιόμετρα προκειμένου να προσεγγίσουν στο σημείο όπου δρουν λαθροϋλοτόμοι.. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που κατασκηνώνουν στην ύπαιθρο, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να …χτυπήσουν στη ρίζα του την λαθροϋλοτομία και να «πιάσουμε στα πράσα τους επιτήδειους προτού τραπούν σε φυγή», επισήμανε ο κ. Βρούτσας. Ανατρέχοντας σε υποθέσεις όποτε οι δασικοί υπάλληλοι της υπηρεσίας του νομού Κιλκίς έδρασαν κατά της λαθροϋλοτομίας, ο κ. Βρούτσας θυμάται: «Υπήρχαν πληροφορίες για παράνομη νυχτερινή υλοτομία. Συνεργείο με τέσσερις υπαλλήλους, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες δασοπόνοι, οργανώνει περιπολία από τις 10 το βράδυ. Η προσέγγιση για να μην γίνουμε αντιληπτοί οργανώθηκε σε απόμακρο μέρος

Πηγή: skai,gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE