Ιστορικά μνημεία στη δίνη των πολέμων

Share on:

To 2016 το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε τον Αχμέντ αλ Μάχντι σε ποινή φυλάκισης εννέα ετών για την καταστροφή πολιτιστικών αγαθών. Ηταν η πρώτη φορά στην ιστορία του δικαστηρίου που επιβαλλόταν ποινή κάθειρξης για εγκλήματα κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο Αλ Μάχντι ήταν υπεύθυνος για την καταστροφή ενός μουσουλμανικού μνημείου στο Μάλι από τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα, το 2012.

Για να φτάσει όμως η στιγμή μιας τέτοιας καταδίκης σε διεθνές επίπεδο, ο δρόμος ήταν μακρύς και πέρασε μέσα από σφοδρούς πολέμους, με θύματα εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές αλλά και μνημεία, όπως ακούσαμε χθες στην παρουσίαση του βιβλίου «Η προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε καιρό πολέμου – Στρατιωτικό εγχειρίδιο» των υπουργείων Πολιτισμού και Εξωτερικών.

Μη σας ανησυχήσει, ωστόσο, ο τίτλος του βιβλίου. Το εγχειρίδιο εκδόθηκε πρώτη φορά το 2016 από τον ΟΗΕ και την UNESCO, με ελληνική πρωτοβουλία, και πρόσφατα ολοκληρώθηκε η μετάφρασή του στα ελληνικά. Οπως σημείωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στον χαιρετισμό της, μπορεί η Ελλάδα να απολαμβάνει μια μακρά περίοδο ειρήνης, αλλά τα πολιτιστικά αγαθά σε άλλες χώρες, για παράδειγμα στο Αφγανιστάν, μετά τη νέα επικράτηση των Ταλιμπάν, βρίσκονται σε κίνδυνο, κάτι που φέρνει τη συζήτηση για τη διεθνή προστασία τους στην επικαιρότητα. Το εγχειρίδιο, που απευθύνεται κυρίως στις ένοπλες δυνάμεις, περιλαμβάνει το ισχύον νομικό πλαίσιο καθώς και πρακτικά μέτρα που μπορούν επίσης να ληφθούν και σε καιρό ειρήνης, στην περίπτωση μεγάλων φυσικών καταστροφών.

Οι διεθνείς συνθήκες δίνουν τη δυνατότητα στις χώρες να θέτουν μνημεία τους σε καθεστώς ενισχυμένης προστασίας, που σηματοδοτείται με ειδική σήμανση. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη μνημεία που να έχουν τεθεί σε αυτό το ειδικό καθεστώς. Η χώρα θα μπορέσει να υποβάλει υποψηφιότητες όταν ενσωματωθούν οι νομικές προβλέψεις της Χάγης στο εθνικό δίκαιο με σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο, όπως είπε η προϊσταμένη της ΔΙΠΚΑ, Ελενα Κουντούρη, επεξεργάζεται νομοπαρασκευαστική επιτροπή.


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE