Fortune Sustainability All Stars: Οι δέκα εταιρείες με τις καλύτερες επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος

Share on:

Δείτε ποιοι είναι οι φετινοί πρωταθλητές αειφορίας της λίστας Change the World του Fortune και τί στρατηγικές εφαρμόζουν στις επιχειρήσεις τους.

Η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση συνιστούν προκλήσεις για τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο – και επομένως, οι εταιρικές προσπάθειες αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων έχουν αποτελέσει σήμα κατατεθέν της λίστας Change the World. Για την ακρίβεια, από τις 52 εταιρείες που επέλεξαν οι συντάκτες του Fortune για τη λίστα για το 2019, οι 18 επαινέθηκαν κυρίως για την επίδρασή τους σε περιβαλλοντικά και κλιματολογικά ζητήματα.

Κατά τον ίδιο τρόπο, πολλές εταιρείες της λίστας Change the World που το Fortune έχει αναγνωρίσει για άλλα χαρακτηριστικά τους έχουν να επιδείξουν σημαντικό έργο στους τομείς του κλίματος και του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό, για πρώτη φορά φέτος, χρησιμοποιήσαμε πληροφορίες από την εταιρεία χρηματοοικονομικών δεδομένων Refinitiv για να συντάξουμε τη λίστα “Sustainability All Stars” με τους «πρωταθλητές αειφορίας».

Ιδού οι 10 εταιρείες με το υψηλότερο σκορ στον δείκτη «Αειφόρου Ηγεσίας» της Refinitiv, που αξιολογεί τις εταιρείες βάσει της περιβαλλοντικής καινοτομίας τους, της χρήσης των πόρων από αυτές, και τις προσπάθειες περιορισμού των εκπομπών καυσαερίων, μεταξύ άλλων:

10. Salesforce

Περιβαλλοντικός βαθμός: 89,5

Η Salesforce έφτιαξε μια αυτοκρατορία αξίας 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων βοηθώντας τις εταιρείες να παρακολουθούν τα μεγέθη που αφορούν τις πωλήσεις τους. Πλέον, τις βοηθάει να παρακολουθούν και τα «πράσινα» metrics τους. Μια νέα εφαρμογή επιτρέπει στους πελάτες της Salesforce να μετράνε και να αναλύουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πολλών πτυχών της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, όπως π.χ. ο εξοπλισμός στα κέντρα δεδομένων και τα επιχειρηματικά ταξίδια των στελεχών.

9. Accenture

Περιβαλλοντικός βαθμός: 92,6

Η γνωστή εταιρεία συμβούλων έχει πετύχει να μειώσει εκτενώς το δικό της περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η ίδια λέει ότι το αποτύπωμα άνθρακα ανά εργαζόμενο έχει ελαττωθεί κατά 52% από το 2007. Την ίδια στιγμή, η εμπλοκή της με το green business εξασφαλίζει σταθερά ένα μεγάλο μέρος των εσόδων της.


8. Prudential Financial

Περιβαλλοντικός βαθμός: 93,1

Ο γίγαντας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών αυξάνει σταθερά τον όγκο του χαρτοφυλακίου του που αφορά περιβαλλοντικά αειφόρες επενδύσεις. Η εταιρεία εμπορικών ακινήτων PGIM Real Estate, η οποία ανήκει στον όμιλο, διαχειρίζεται ακίνητα αξίας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είναι πιστοποιημένα στους τομείς της μείωσης εκπομπών και εξοικονόμησης ενέργειας.

7. Santander Brasil

Περιβαλλοντικός βαθμός: 93,3

Σε μια χώρα όπου η αποψίλωση των δασών είναι ένα «καυτό» θέμα, η Santander Brasil έχει κερδίσει την επιδοκιμασία πολλών παρατηρητών για τη χρηματοδότηση μιας σειράς έργων με στόχο την αειφόρο δασοκομία. Παράλληλα, επενδύει σε έργα που αποβλέπουν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ενώ χρηματοδοτεί και πρότζεκτ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

6. Apple

Περιβαλλοντικός βαθμός: 93,8

Η Apple είναι μία από τις ηγέτιδες δυνάμεις στον κόσμο της τεχνολογίας ως προς τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη μεταποίηση. Πρόσφατα, η εταιρεία άρχισε να καταβάλλει προσπάθειες αντιμετώπισης του προβλήματος της απόρριψης ηλεκτρονικών συσκευών. Το 2017, ανακοίνωσε τον στόχο της να καταλήξει κάποια στιγμή να κατασκευάζει όλα τα προϊόντα της από ανακυκλωμένα ή ανακυκλώσιμα υλικά.

5. Walmart

Περιβαλλοντικός βαθμός: 95,1

Η μοναδική εταιρεία με παρουσία και στις πέντε ετήσιες εκδόσεις της λίστας Change the World έχει χρησιμοποιήσει τη θέση της ως η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου για να αναδειχθεί σε πρωτοπόρο των πρακτικών αειφορίας. Ο γίγαντας της λιανικής έχει μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων του: κατά το οικονομικό έτος 2019, εξέτρεψε από χωματερές και χώρους καύσης απορριμμάτων το 78% των απορριμμάτων που παρήγαγε.

4. Intel

Περιβαλλοντικός βαθμός: 95,8

Η κατασκευή ημιαγωγών καταναλώνει πολύ νερό και η Intel, με έδρα στην Καλιφόρνια (η οποία πλήττεται συχνά από ξηρασίες), έχει αναδείξει την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων σε βασικό άξονα της εταιρικής της ταυτότητας. Η εταιρεία λέει ότι το 2017 φρόντισε ώστε το 80% του νερού που χρησιμοποίησε να επιστραφεί στις τοπικές κοινότητες, είτε μέσω της επεξεργασίας του, είτε μέσω της χρηματοδότησης έργων παροχής και διατήρησης υδάτινων πόρων που αντισταθμίζουν το νερό που χρησιμοποιήθηκε. Στόχος της εταιρείας είναι το ποσοστό αποκατάστασης να έχει φτάσει το 100% έως το 2025.

3. Lloyd’s Banking Group

Περιβαλλοντικός βαθμός: 96,3

Η συγκεκριμένη βρετανική τράπεζα με τους 70.000 εργαζομένους μείωσε τη συνολική κατανάλωση ενέργειάς της κατά 39% από το 2009 έως το 2018, εν μέρει μειώνοντας την ενέργεια που καταναλώνεται για επιχειρηματικά ταξίδια. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα χρηματοδοτεί πλέον έργα του κλάδου της ενέργειας που μολύνουν περισσότερο το περιβάλλον, όπως π.χ. η κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων.

2. IBM

Περιβαλλοντικός βαθμός: 97,8

Η IBM στρέφεται σταδιακά στην «πράσινη» ενέργεια· το 2018, ο τεχνολογικός κολοσσός εξασφάλισε το 37,9% της ενέργειάς του από ανανεώσιμες πηγές. Παράλληλα, εφαρμόζει μεθόδους για την ελάττωση της χρησιμοποιούμενης ενέργειας. Για παράδειγμα, με το πρόγραμμα Hybrid Cloud, τα 42 κέντρα δεδομένων της μειώθηκαν σε έξι, ενώ και η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε παράλληλα κατά τα 2/3.

1. Philips NV

Περιβαλλοντικός βαθμός: 99,4

Αυτή η ολλανδική πολυεθνική, η οποία εστιάζει ολοένα και περισσότερο σε προϊόντα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχει ηγετική παρουσία στην «πράσινη» χρηματοδότηση» και την υποβολή περιβαλλοντικών αναφορών. Πρόσφατα, η εταιρεία ενέτεινε την προσπάθεια περιορισμού της χρήσης ενέργειας από μέρους της, με στόχο να εμφανίσει ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα το 2020, ενώ βασίζεται στην αιολική ενέργεια για να τροφοδοτεί τις λειτουργίες της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ολλανδία.

 

Πηγή


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE