Έναρξη β’ γύρου διευρευνητικών επαφών με την Τουρκία εν μέσω προκλήσεων

Share on:

Συνθήκες θερμού φθινοπώρου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κατάσταση ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να διαμορφώσει η Αγκυρα, με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας να στέλνει σαφές μήνυμα στον εξ ανατολών γείτονα, καλώντας τον να απέχει από έκνομες πράξεις και εμπρηστικές δηλώσεις. «Απορρίπτουμε όλες τις παράνομες ενέργειες. Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν αλλά και δεν εκφοβίζεται από παράνομες ενέργειες. Θα προστατεύσει την κυριαρχία της, θα προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως αυτά πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας», τόνισε ο κ. Ν. Δένδιας.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική πλευρά συνέχιζε να στήνει σκηνικό έντασης τόσο στο Αιγαίο όσο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ειδικότερα στο Βορειοανατολικό Αιγαίο καταγράφηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και παραβάσεις του FIR Αθηνών από αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, ορισμένα εκ των οποίων ήταν μάλιστα οπλισμένα, ενώ υπήρξαν και εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που κατά πάγια πρακτική και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες προέβησαν σε αναχαίτισή τους. Παράλληλα, εντός της κυπριακής ΑΟΖ κατεγράφησαν σοβαρές παρενοχλήσεις του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo», το οποίο πραγματοποιεί εργασίες για τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Λίγο μετά από ανάλογο περιστατικό ανατολικά της Κρήτης, τουρκικά πλοία κάλεσαν το ερευνητικό σκάφος να σταματήσει τη δραστηριότητά του, με την επίκληση του ισχυρισμού πως βρίσκεται σε περιοχές υπό τη δικαιοδοσία της Τουρκίας. Όπως μεταδίδεται σχετικά, η Αγκυρα εξέδωσε και ΝAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή με προφανή σκοπό τη ματαίωση των εργασιών του ερευνητικού πλοίου, που τελικώς διέκοψε την πορεία του και αγκυροβόλησε ανοικτά της Λάρνακας.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Δένδιας πρόσθεσε: «Ζητώ από την Τουρκία να απόσχει από έκνομες πράξεις. Πράξεις που αποσταθεροποιούν την περιοχή, που βάζουν σε κίνδυνο τη διεθνή ναυσιπλοΐα». Αναφερόμενος δε στον νέο (63ο) γύρο διερευνητικών επαφών που προγραμματίστηκε να αρχίσει αύριο στην Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Είναι απαράδεκτο που η Τουρκία με διαρκείς προκλήσεις και εμπρηστικές δηλώσεις προσπαθεί να υπονομεύσει το κλίμα αυτών των επαφών πριν καν λάβουν χώρα».

Από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης μεταξύ άλλων ανέφερε: «Οι στιγμές είναι δύσκολες, οι προκλήσεις ενώπιόν μας είναι πολλές. Κύπρος και Ελλάδα είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα, συνέπεια και αποφασιστικότητα και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Πηγή:kathimerini.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE