Ρεκόρ ακρίβειας στα καύσιμα | Μεγάλη η επιβάρυνση των νοικοκυριών

Share on:

Χωρίς φρένο συνεχίζεται το ράλι ανόδου στις τιμές ενέργειας, αλλά και τροφίμων εκτροχιάζοντας τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύ​​​​​​ματοςπετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί, ενώ από τις ανατιμήσεις δεν θα ξεφύγουν ο καφές αλλά και το…σουβλάκι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, το κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο έχει αυξηθεί πάνω από 110% επιβαρύνοντας σε τεράστιο βαθμό την τσέπη των καταναλωτών καθώς τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση δεν καλύπτουν ολοκληρωτικά τις αυξήσεις των τιμών. Για παράδειγμα:

Διαμέρισμα 80 τ.μ. που πλήρωνε πέρσι τον Οκτώβριο 200,35 ευρώ για 500 κυβικά μέτρα 

Φέτος τον Σεπτέμβριο πληρώνει 423,45 ευρώ για την ίδια ποσότητα

Με την έκπτωση 15% που ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τελικά θα πληρώσει 360 ευρώ, ήτοι 160 ευρώ περισσότερα από πέρυσι (ή αλλιώς αύξηση 111%).

Ήδη οι καταναλωτές σημειώνουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το ράλι ανατιμήσεων σε ενέργεια και τρόφιμα. «Μια 4μελης οικογένεια με μισθό 820 ευρώ πώς θα τα βγάλει πέρα ενώ έχει να πληρώσει ΔΕΗ και φυσικό αέριο», σημείωσε πολίτης στο OPEN.

Όπως δείχνει το αναλυτικό ρεπορτάζ του Βασίλη Τσεκούρα, η αύξηση στην τιμή της μεγαβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος έσπασε για ακόμα μία ημέρα ρεκόρ και μάλιστα την Δευτέρα έσπασε το όριο των 200 ευρώ ενώ χθες Κυριακή η τιμή της μεγαβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα ήταν στα 177 ευρώ..

Την ίδια ώρα και το φυσικό αέριο κυμαίνεται σε ιστορικά υψηλά με εξαπλάσια τιμή συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά.         

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του θα είναι στα ύψη αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρο βενζινοπωλών Αττικής Νίκο Παπαγεωργίου,  η τιμή διάθεσης δεν αναμένεται να εκκινήσει μεγαλύτερη από 1,10€/ λίτρο.

Αλματώδεις είναι οι αυξήσεις και στα καύσιμα κίνησης, δηλαδή σε βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης. Συγκεκριμένα, στις 7 Ιανουαρίου η μέση τιμή αμόλυβδης βενζίνης ήταν 1,439 ευρώ ανά λίτρο και στο πετρέλαιο κίνησης 1,189ευρώ ανά λίτρο. 

Η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης περνά άμεσα και στα νοικοκυριά, με τους καταναλωτές να βλέπουν καθημερινές αυξήσεις σε τρόφιμα και άλλα βασικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ. Ήδη πολλοί εστιάτορες αλλάζουν τιμοκαταλόγους καθώς όπως λένε αδυνατούν να καλύψουν τις αυξήσεις. 

Πηγή:ethnos.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE