Ενεργειακή κρίση | Το μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Γερμανία πέταξε ο Πούτιν

Share on:

Η Ρωσία μπορεί να ξεκινήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 2 μόλις πάρει το «πράσινο φως» από τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κρίση φυσικού αερίου και την εκτόξευση των τιμών στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ.

Ο αγωγός, που χρηματοδοτείται από τον ενεργειακό κολοσσό Gazprom που ανήκει στο Κρεμλίνο και τους Ευρωπαίους εταίρους του, αναμένεται να λάβει πιστοποίηση από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή για να ξεκινήσει τις εμπορικές πωλήσεις φυσικού αερίου, αν και η διαδικασία έγκρισης μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

«Εάν η γερμανική ρυθμιστική αρχή δώσει την άδεια της για προμήθειες αύριο, οι προμήθειες 17,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων θα ξεκινήσουν μεθαύριο», είπε ο Πούτιν σε τηλεοπτικό φόρουμ.

Ο φορέας εκμετάλλευσης του Nord Stream 2 με έδρα την Ελβετία δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε γεμίσει την πρώτη γραμμή του αγωγού με «τεχνικό» αέριο.

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση της πλήρωσης της δεύτερης γραμμής του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που εκτείνεται στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας έως τη Γερμανία, στα μέσα έως τα τέλη Δεκεμβρίου.

Η Ρωσία είπε ότι ο Nord Stream 2, ο οποίος πρόκειται να διπλασιάσει την ετήσια ικανότητα εξαγωγής φυσικού αερίου της Μόσχας στη Βαλτική σε 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, η οποία παλεύει με τις περιορισμένες προμήθειες και τις αυξανόμενες τιμές.

Πηγή:efsyn.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE