Πόσο ακριβαίνει ο λογαριασμός της ΔΕΗ | Τι θα γίνει με την επιδότηση

Share on:

Από το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, από τη σύνθεση του κάθε νοικοκυριού, από την εταιρεία μέσω της οποίας ηλεκτροδοτείται ο καθένας και από την τελική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο 4μηνο (περίοδος στην οποία αφορά ο εκκαθαριστικός λογαριασμός) θα εξαρτηθεί το ύψος της επιδότησης που θα λάβει το κάθε νοικοκυριό για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα προκύψει φέτος.

Η εικόνα για τα νοικοκυριά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. Ουδείς μπορεί να υπολογίσει το πρόσθετο οικονομικό κόστος που θα επωμιστεί εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Και αυτό διότι η κάθε εταιρεία εκτός του ότι εφαρμόζει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική, ακολουθεί και διαφορετική μεθοδολογία όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο μετακυλά την πρόσθετη επιβάρυνση στους πελάτες της.

Με βάση τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση, για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει μέχρι και 300 κιλοβατώρες τον μήνα, θα προκύψει πρόσθετη επιβάρυνση της τάξεως των μερικών ευρώ ανά μήνα. Αντίστοιχα, για τα νοικοκυριά που υπάγονται στο κοινωνικό τιμολόγιο, δεν θα προκύψει επιβάρυνση.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι για τα νοικοκυριά που επιλέγουν το ρεύμα για να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης, η κατανάλωση “ξεφεύγει” από τον μέσο όρο των 300 κιλοβατωρών ανά μήνα. Και εκεί η επιβάρυνση θα είναι πολύ μεγάλη καθώς η επιδότηση που δίνει το κράτος “ταβανιάζει” στις 300 κιλοβατώρες. Εκτιμάται ότι για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 650-700 κιλοβατώρες ανά μήνα, η πρόσθετη επιβάρυνση στον μηνιαίο λογαριασμό θα ξεπεράσει τα 35-40 ευρώ ανά μήνα παρά την κρατική επιδότηση.

Στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που αποστέλλονται αυτή την περίοδο οι καταναλωτές θα δουν τα ακόλουθα ποσά να αναγράφονται στους λογαριασμούς τους:

1. Ρήτρα αναπροσαρμογής: είναι η πρόσθετη επιβάρυνση που προκύπτει για το κάθε νοικοκυριό ανάλογα με την κατανάλωση. Η ΔΕΗ εφάρμοσε για πρώτη φορά τη ρήτρα αναπροσαρμογής μετά τις 05/08. Το πρόσθετο ποσό θα εφαρμόζεται αποκλειστικά στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς. Βέβαια, υπάρχουν εταιρείες που ζητούν ρήτρα αναπροσαρμογής και μέσω των λογαριασμών έναντι. Η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν θα είναι ένα σταθερό μέγεθος αλλά θα μεταβάλλεται ανάλογα με το πώς πάνε οι τιμές χονδρικής του ρεύματος. Στους παρόντες λογαριασμούς, έχει προκύψει μια επιβάρυνση της τάξεως των τουλάχιστον 3-4 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Στους επόμενους θα είναι ακόμη και υπερδιπλάσια λόγω της εξέλιξης της χονδρικής τιμής. Έτσι, σε εκκαθαριστικό λογαριασμό της ΔΕΗ που αφορά στο διάστημα από 18 Μαίου μέχρι 15 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκε πρόσθετη επιβάρυνση 18,45 ευρώ λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής συν 1,93 ευρώ για την χρέωση διοξειδίου του άνθρακα.

2. Έκπτωση ενέργειας: Για τον Σεπτέμβριο, η έκπτωση υπολογίζεται με το ποσό των τριών λεπτών του ευρώ και είναι οριζόντια για όλους τους καταναλωτές. Επειδή οι ανακοινώσεις για τον διπλασιασμό της έκπτωσης έγιναν τον Οκτώβριο, τα 6 λεπτά ενίσχυσης ανά κιλοβατώρα, θα φανούν στους επόμενους λογαριασμούς. Στον λογαριασμό που προαναφέρθηκε και για κατανάλωση 611 κιλοβατωρών, η έκπτωση έφτασε στα 7,03 ευρώ καθώς έγινε αναγωγή στην κατανάλωση του Σεπτεμβρίου.

Πηγή :thetoc. gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE