Τζανακόπουλος | Ο Μητσοτάκης οικοδομεί καθεστώς Μ.Μ.Ε

Share on:

Στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις και τη διαφάνεια στα ΜΜΕ αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο γραμματέας του κόμματος ανέφερε πως, μετά τα γεγονότα στην Αυστρία ξεδιπλώνεται ένας προβληματισμός σε όλη την Ευρώπη για τα ζητήματα χειραγώγησης της κοινής γνώμης, για τις αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις σε μέσα ενημέρωσης και εταιρείες δημοσκοπήσεων. «Ο κ. Κουρτς, που είναι στενός φίλος του κ. Μητσοτάκη, αποδεικνύεται ότι έδινε ένα εκατ. ευρώ σε δημοσιογράφους για να τον “λιβανίζουν” και οδηγείται σε παραίτηση. Αντίθετα εδώ έχουμε τη λίστα Πέτσα Ι, τη λίστα Πέτσα ΙΙ, την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στον έλεγχο των ύποπτων δημοσκοπήσεων που έχει κάνει η Opinion Poll, της οποίας ο ιδιοκτήτης μάλιστα παίρνει απευθείας αναθέσεις για έργα του δημοσίου ως και 270 χιλ. ευρώ. Το Enterprise Greece υποτίθεται ότι ξοδεύει ένα εκατ. ευρώ για διεθνή καμπάνια για την ανάδειξη της χώρας στο εξωτερικό. Πού είναι αυτή η καμπάνια;», διερωτήθηκε.

«Από τον Μάη έχουμε ζητήσει να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Δεν περιμέναμε τώρα να ζητήσουμε ελέγχους. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε βέβαια από την πρώτη στιγμή χωρίς να εξηγεί το γιατί. Η υπόθεση Κουρτς στην Αυστρία αποτέλεσε μια θρυαλλίδα, ήταν η αφορμή για να κάνουμε το επόμενο βήμα. Ποτέ δεν έχουμε αφήσει αυτά τα θέματα. Εξάλλου, ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προσπάθησε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ελέγχου των δημοσκοπικών εταιρειών, της λειτουργίας και των μεθοδολογιών τους. Δεν θέτουμε τώρα το θέμα της λύσης. Γι’ αυτό το σύνολο της αντιπολίτευσης συμφώνησε άμεσα στη διαμόρφωση της εξεταστικής επιτροπής. Υπάρχει θέμα και ενημέρωσης στην ελληνική κοινωνία και χειραγώγησης της κοινής γνώμης», υποστήριξε.

Ερωτηθείς σχετικά ο Δ. Τζανακόπουλος είπε: «Βεβαίως να εξετάσουμε από το 2015 και να δούμε για παράδειγμα αν όλες οι κοινωνικές ομάδες ήταν υπέρ του “Ναι” όπως έλεγαν τότε οι φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι. Να δούμε αν οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα ήταν έγκυρες. Αν μετρήσετε στο σύνολο των εταιρειών δημοσκοπήσεων το μέσο όρο διαφοράς που έδιναν για τις εκλογές του 2019 ήταν 15,5 μονάδες και τελικά ήταν στις 8,5 μονάδες. Άλλες, δε, εταιρείες δίνανε διαφορά 21 μονάδες. Όλα αυτά είναι τυχαία, και μάλιστα σε πολιτικά ύποπτες περιόδους; Κάποια στιγμή θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο που θα προστατεύει».

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης τον πρωθυπουργό ότι «από τον Ιούλιο του 2019 οικοδομεί μέρα με τη μέρα, σταδιακά, ένα καθεστώς στα μέσα ενημέρωσης». «Εμείς δεν έχουμε κανένα θέμα με τους δημοσιογράφους, με τους ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά τους. Λέμε, όμως, ότι στο σήμερα υπάρχει θέμα σκληρής διαπλοκής του Μεγάρου Μαξίμου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και αυτό αποδεικνύεται από τη λίστα Πέτσα. Θυμάστε που την έκρυβε για ένα 5μηνο η κυβέρνηση και ο κ. Γεραπετρίτης έλεγε “την επεξεργαζόμαστε ακόμη”! Είναι, δε, η πρώτη φορά που δόθηκε απευθείας χρηματοδότηση από τα κρατικά ταμεία σε ΜΜΕ χωρίς να υπάρχουν παραδοτέα! Ναι έπρεπε να στηριχθούν τα ΜΜΕ στη συνθήκη του Covid, όπως όλες οι επιχειρήσεις. Το θέμα είναι ο τρόπος -να υπήρχε μια κοινοβουλευτική επιτροπή ή να ήταν δημοσιοποιημένα τα κριτήρια της χρηματοδότησης. Με τη λίστα Πέτσα θα μπορούσε να πει κανείς ότι το μόνο κριτήριο ήταν η φιλοκυβερνητική στάση των μέσων», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή:ethnos.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE