Στη σύνοδο κορυφής ο Πρωθυπουργός | Ενεργειακή κρίση και τουρκική προκλητικότητα στο τραπέζι

Share on:

Η ετήσια έκθεση της Κομισιόν αποτελεί καταπέλτη για την Τουρκία και προειδοποιεί με κυρώσεις «σε περίπτωση ανανέωσης μονομερών ενεργειών ή προκλήσεων που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο» και δηλώνει έτοιμη να «χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της, προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και των κρατών – μελών της». Το κλίμα στις Βρυξέλλες έχει βαρύνει για την Άγκυρα και χώρες που στο παρελθόν αναλάμβαναν τον ρόλο της υπεράσπισης, πλέον έχουν χάσει τα επιχειρήματα τους, λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Ελλάδα και Κύπρος με αφορμή το μεταναστευτικό που βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου, θα θέσουν όλο το εύρος των κινήσεων της Τουρκίας που απειλούν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης θα αναφερθεί στην μη τήρηση από πλευράς Τουρκίας της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ για την μετανάστευση, τονίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει τα κυκλώματα που δρουν στα τουρκικά παράλια και ταυτόχρονα δεν δέχεται την επαναπροώθηση από την Ελλάδα όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Το δεύτερο ζήτημα που θα μπει στο τραπέζι είναι οι παραβάσεις εντός νόμιμα οριοθετημένων ΑΟΖ. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την παρενόχληση του Nautical Geo εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανατολικά της Κρήτης και τις απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι οι βλέψεις της Τουρκίας εις βάρος των γειτόνων της στην Ανατολική Μεσόγειο συνιστούν μία απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη  περιοχή. Άλλωστε και η Κομισιόν στην έκθεση της ζητά από την Τουρκία να αποφύγει «απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» και την καλεί «να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών – μελών στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης φυσικών πόρων».

Τρίτο ζήτημα που θα τεθεί είναι η παραβίαση από την Τουρκία των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Τόσο οι ενέργειες της Άγκυρας το καλοκαίρι στα Βαρώσια, όσο και η αλλαγή πολιτικής με την απαίτηση για την δημιουργία δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί λειτουργούν αποτρεπτικά για την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία λειτουργεί έξω από το πλαίσιο που ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και προβάλλοντας το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» προχωρά σε μια αναθεωρητική πολιτική που φέρνει απέναντι της όλα τα κράτη της περιοχής, αλλά, το τελευταίο διάστημα και των ισχυρών χωρών της γεωπολιτικής σκακιέρας.

Από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι η ενεργειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός προωθεί και θα θέσει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής την ιδέα της κοινής αγοράς φυσικού αερίου και την ανάγκη υιοθέτησης μακροπρόθεσμων μέτρων.

Πυρήνας της ελληνικής πρότασης με την οποία συμφωνεί και η Ιταλία είναι να εξεταστεί το ενδεχόμενο αγοράς φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο να αποκτήσει αυξημένη αγοραστική δύναμη έναντι των μεγάλων προμηθευτών και τελικά θα εξασφαλίσει χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Επιπλέον αναμένεται να σημειώσει ότι πρέπει η Ευρώπη να βρει και διαφορετικές πηγές εφοδιασμού και ως εκ τούτου η προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά ιδιαίτερα την Ευρώπη.

Πηγή :in. gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE