Στο Παρίσι ο Μητσοτάκης για την διάσκεψη με την Λιβύη

Share on:

Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα λάβει μέρος νωρίς το απόγευμα στην διεθνή διάσκεψη για την Λιβύη.

Κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πως η πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη σε αυτή την Διάσκεψη- η πρώτη που απευθύνεται στη χώρα μας προκειμένου να μετάσχει σε τόσο υψηλό επίπεδο σε διεθνή συνάντηση για τη Λιβύη- συνιστά “αναγνώριση της Ελλάδας ως δύναμης περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας και του ρόλου της στην πορεία προς τη σταθεροποίηση της Λιβύης, ως ο κοντινότερος γείτονας της χώρας αυτής μαζί με την Ιταλία και τη Μάλτα.

Την πρόσκληση απηύθυνε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι στο τέλος Σεπτεμβρίου για την υπογραφή της ελληνογαλλικής συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης.

Θέση της Ελλάδας, η οποία έχει εκφραστεί από τον πρωθυπουργό σε όλες τις διεθνείς επαφές του, είναι να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.

Η Αθήνα εκτιμά πως η θέση αυτή περιγράφει τις συνθήκες υπό τις οποίες η γειτονική χώρα θα πετύχει την σταθεροποίηση και την πορεία προς την ομαλότητα, χωρίς παρεμβάσεις από τρίτους.

Ο πρωθυπουργός, είχε επισκεφθεί την Τρίπολη τον περασμένο Απρίλιο και όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη είχε καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η δημιουργία τετελεσμένων με παράνομες συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα είχε συνέπειες στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες για αυτή την Διάσκεψη μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναγνωρίσει πως δεν είναι εύκολη η κατάσταση και οι προσδοκίες δεν πρέπει να είναι υψηλές, είχε επισημάνει όμως ταυτόχρονα και την σημασία “να μιλάμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον, με μια ενιαία φωνή και να αποφεύγουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις που στο παρελθόν είχαν ταλανίσει την σχέση της Ευρώπης με τη Λιβύη”.

Κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 19.00 στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 75ης επετείου ίδρυσης της UNESCO, στην έδρα του Οργανισμού.

Πηγή :athina984


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE