Τρομάζουν οι εικόνες καταστροφής από τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη (βίντεο) | Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα

Share on:

Αιφνιδιάστηκαν οι επιστήμονες από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, στην Κρήτη. Οπως εκτιμούν, τα 5,8 Ρίχτερ ήταν πιθανότατα η κατάληξη μιας παρατεταμένης και ασυνήθιστης για την περιοχή σεισμικής ακολουθίας, που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες. 

Το φαινόμενο παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού Γης και Γεωκαταστροφών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, που διαθέτει δίκτυο 18 σεισμικών σταθμών στην Κρήτη, στη Νότια Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα. «Των 5,8 Ρίχτερ προηγήθηκε μια συνεχής, επίμονη σεισμική δραστηριότητα που ξεκίνησε περίπου πριν από τέσσερις μήνες και έφθασε να δώσει στις αρχές του καλοκαιριού σεισμό μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, που προκάλεσε ζημιές σε πολλά κτίρια», εξηγεί ο Φίλιππος Βαλλιανάτος, διευθυντής του Ινστιτούτου και καθηγητής Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Μετά τα 4,7 Ρίχτερ ακολούθησε μια μακρά ακολουθία, η οποία αντί να τελειώσει, έδινε ανά διαστήματα μερικές ομάδες σεισμών και κατόπιν σταμάτησε εντελώς. Ηταν δηλαδή ασυνήθιστη σεισμική δραστηριότητα. Το πιθανότερο είναι τα 5,8 Ρίχτερ να ήταν το αποκορύφωμα της προηγηθείσας σεισμικής ακολουθίας. Σημαντικό πάντως είναι ότι ο χθεσινός σεισμός αλλάζει την εικόνα που είχαν πολλοί για την περιοχή: μέχρι πρότινος θεωρούνταν ότι στην Κρήτη συμβαίνουν μόνο υποθαλάσσιοι σεισμοί και επομένως το νησί είναι προστατευμένο. Τώρα γνωρίζουμε πως αυτό δεν ισχύει και επομένως πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας».

Οπως εκτιμά ο κ. Βαλλιανάτος, η μετασεισμική ακολουθία θα κρατήσει για αρκετό καιρό. «Παρακολουθούμε συνεχώς το φαινόμενο με τους σταθμούς μας στην περιοχή του Ηρακλείου. Μάλιστα, στα Χανιά έχουμε εικόνα του τρόπου που ο σεισμός επηρέασε διαφορετικά τμήματα της πόλης – ανάλογο σύστημα προετοιμάζουμε και για το Ηράκλειο, αλλά μας πρόλαβε ο σεισμός. Με δεδομένο ότι η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για αρκετό διάστημα, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα παλιά σπίτια και γενικώς τα κτίρια με ζημιές, ακόμα κι αν είναι καινούργιες κατασκευές. Επίσης να προσέχουμε πολύ τις καταπτώσεις ετοιμόρροπων κτιρίων, για να μην έχουμε επανάληψη τραγικών περιστατικών όπως αυτό της Σάμου».

Την ίδια εκτίμηση για το φαινόμενο κάνει και ο Θανάσης Γκανάς, διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. «Μας προβληματίζει γιατί δεν περιμέναμε τόσο ισχυρό σεισμό στο συγκεκριμένο σημείο. Υπήρχε μια σεισμική δραστηριότητα από την άνοιξη, που έμοιαζε με σμηνοσειρά, η οποία όμως θα έπρεπε να βαίνει μειούμενη. Τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για προσεισμική ακολουθία».

Την ίδια ώρα, ομάδες μηχανικών, μεταξύ των οποίων και του υπουργείου Υποδομών, βρίσκονται από νωρίς το πρωί στον δήμο Μινώα – Πεδιάδος στο Ηράκλειο Κρήτης και πραγματοποιούν αυτοψίες στα κτίσματα που έχουν πληγεί από τον σεισμό

Σύμφωνα με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη έχει δοθεί προτεραιότητα στην άμεση ολοκλήρωση της καταγραφής της κατάστασης. 

Πηγή:kathimerini.gr


 


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE