Χατζηθεοδοσίου | Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για διψήφιο αριθμό ανατιμήσεων | Εφ’ όλης της ύλης στην ValueNews

Share on:


Τον κώδωνα του κινδύνου για ανατιμήσεις αγαθών που θα αγγίξουν και διψήφιο αριθμό, κρούει ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη του στην ValueNews και την δημοσιογράφο Γιώτα Χατζηθεοδώρου.

Αναφορικά με την επιβίωση των επιχειρήσεων της Ελλάδας, ο κος Χατζηθεοδοσίου προτείνει άμεσα κούρεμα του ιδιωτικού χρέους ή στήριξη μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Ήδη η Ένωση Επιμελητηρίων έχει προτείνει στην Κυβέρνηση, μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση και της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την παγκόσμια κοινότητα.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

«Είχα τη χαρά να γνωρίζω την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής από τα φοιτητικά μου χρόνια. Πρόκειται για έναν άνθρωπο, ο οποίος ήτανε μαχητής της ζωής, μαχητής της Δημοκρατίας. Ένας άνθρωπος πολύ αγαπητός σε όλο τον πολιτικό κόσμο. Παρότι είχε τη συγκεκριμένη ασθένεια για πάνω από δέκα χρόνια, μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν μπροστά στο καθήκον και πάλευε για τα πάντα. 

Ένας άνθρωπος δηλαδή που έδωσε τη ζωή του για τα ιδανικά του και τα πιστεύω του. Απόδειξη είναι ότι έχει μεγάλη αποδοχή από όλο τον πολιτικό κόσμο. Έφυγε από κοντά μας ένας σπουδαίος άνθρωπος. Μια σπουδαία κυρία του πολιτικού κόσμου, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της».

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΑΓΑΘΩΝ

«Εμείς ως Ένωση Επιμελητηρίων, το πρώτο που ζητήσαμε είναι να προστατευθεί το καλάθι της νοικοκυράς. Η πρότασή μας είναι μείωση του Φ.Π.Α. από το 13% στο 6%, στα είδη πρώτης ανάγκης. Η μείωση των εσόδων, που θα έχει η Κυβέρνηση από αυτό θα την πάρει από την κατανάλωση στα υπόλοιπα προϊόντα. Είναι μέτρο που άμεσα μπορεί να γίνει.

Το δεύτερο μέτρο που προτείνουμε είναι αφορά τα καύσιμα και γενικότερα τα ενεργειακά, όπου ο φόρος είναι αναλογικός, ζητάμε από την κυβέρνηση να μην βάλει αύξηση στην ήδη αύξηση των καυσίμων. Έτσι το κράτος δεν θα μειώσει τα έσοδά του, αλλά κρατάει τις τιμές πιο χαμηλά.

Το τρίτο μέτρο που προτείναμε, για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και να μπορέσει να απορροφήσει ένα μέρος του κόστους, όλοι οι φόροι που ήταν μνημονιακοί, όπως ο φόρος του καφέ, ο φόρος επιτηδεύματος, ο φόρος αλληλεγγύης, να φύγουν. Άρα ανακουφιζόμενες οι επιχειρήσεις να μπορούν να πάρουν μεγαλύτερο μέρος από αυτές τις ανατιμήσεις, να το απορροφήσουν για να μην τις έχουμε.

Τέλος, ένα μεγάλο μέρος της ενεργειακής αύξησης να το πάρει η Κυβέρνηση για να κρατήσει τις τιμές χαμηλά.

Αν τίποτα από όλα αυτά δεν γίνει, θεωρείστε δεδομένο ότι οι ανατιμήσεις θα είναι σε διψήφιο νούμερο πολύ γρήγορα. Ήδη έχουμε ανατιμήσεις σε βασικά είδη, που αγγίζουν το 15%».

ΚΟΥΡΕΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ Ή ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

«Η Κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει ποιοι είναι οι οικονομικοί όροι ανάπτυξης της οικονομίας. Το ιδιωτικό χρέος είναι στα 265 δις. Παρά την στήριξη της Κυβέρνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας, φαίνεται καθαρά ότι μια στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια. “Η πρότασή μας εδώ είναι ή κούρεμα του ιδιωτικού χρέους, στο οποίο πρέπει να συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή αν δεν συμφωνήσει η Ευρώπη να πάμε με χρήματα του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις ».

Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη εδώ:

Πηγή:ValueNews.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE