Το παρασκήνιο της ρήξης Μητσοτάκη – Ελπιδοφόρου

Share on:

Βαθαίνει το χάσμα στις σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να μην μεταβεί σήμερα στο “Ground Zero” που θα ήταν παρών ο κ. Ελπιδοφόρος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κίνηση αυτή στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα δυσαρέσκειας προς τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο οποίος παρέστη στα εγκαίνια του “Τουρκικού Κέντρου” μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ.

Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως βαρύ για τον κ. Ελπιδοφόρο, καθώς τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης, όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκαν να συναντηθούν μαζί του, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις της ομογένειας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε προϊδεάσει για την ακύρωση της συνάντησης τονίζοντας πως το πρόγραμμα του πρωθυπουργού συνεχώς διαμορφώνεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε την συνάντηση με το Editorial Board της Wall Street Journal, αναβάλλοντας την επίσκεψη του στο “σημείο μηδέν” της Νέας Υόρκης.

Ο πρωθυπουργός με το που προσγειώθηκε στις ΗΠΑ εισέπραξε άμεσα την έντονη δυσφορία που επικρατεί για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ενώ είχε ενημερωθεί και για την στάση του Νίκου Αναστασιάδη. “Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει την δυσαρέσκειά της”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δείχνοντας την έντονη ενόχληση της κυβέρνησης.

Σε δεινή θέση βρίσκεται ο Αρχιεπίσκοπος, καθώς οι διαμαρτυρίες των ελληνοκυπρίων της ομογένειας είναι συνεχείς. Ο ίδιος από την μέρα της παρουσίας του στην εκδήλωση μαζί τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ απέφυγε τις δηλώσεις και μετά την αρχική διαρροή που έκανε υποστηρίζοντας ότι δεν γνώριζε πως θα ήταν ο ηγέτης του ψευδοκράτους σταμάτησε να αναφέρεται στο επίμαχο θέμα.

Ωστόσο χθες το βράδυ με ανακοίνωσή του ζήτησε ουσιαστικά συγγνώμη, λέγοντας: “Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο”.

Ήλπιζε πως θα συναντούσε τον πρωθυπουργό στο “Ground Zero” και κατά την ξενάγηση στο Ναό του Αγίου Νικολάου θα προσπαθούσε να “λιώσει του πάγους” που έχουν δημιουργηθεί, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, θέτοντας ουσιαστικά τον κ. Ελπιδοφόρο σε απομόνωση.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο υπάγεται η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, δεν έχει πάρει ακόμη θέση για την στάση του κ. Ελπιδοφόρου. Οι δύο πλευρές έχουν τακτική επικοινωνία ενώ ορισμένες πληροφορίες θέλουν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής να έχει ενημερώσει το Φανάρι, αλλά κατόπιν εορτής και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε.

Η δυσαρέσκεια που εξέφρασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης όπως και οι διαμαρτυρίες της ομογένειας, προβληματίζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο που αναζητά τρόπους προκειμένου να αντιστρέψουν το κλίμα που επικρατεί σε βάρος του κ. Ελπιδοφόρου. Στόχος είναι οι τόνοι να έχουν πέσει πριν από τον Νοέμβριο που θα επισκεφθεί ο κ. Βαρθολομαίος την Αθήνα, προκειμένου να μην τεθεί το ζήτημα στην συνάντηση που θα έχει με τον πρωθυπουργό.

Πηγή :thetoc. gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE