Αντιγριπικό εμβόλιο | Ποιοι πρέπει να το κάνουν – Πότε ξεκινά η συνταγογράφηση

Share on:

Ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης.

Μεταξύ άλλων, η επιτροπή ξεκαθάρισε πως υπάρχει επάρκεια εμβολίων. Ήδη έχει γίνει η παραλαβή 1,7 εκατομμυρίων δόσεων αντιγριπικού εμβολίου, ενώ ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατομμύρια εμβόλια. Η συνταγογράφηση του εμβολίου ξεκινά από αύριο, 1η Οκτωβρίου. 

«Δεν πρέπει να συγχέεται καθόλου με το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά της πανδημίας του Covid που είναι σε εξέλιξη. Είναι σημαντικό όλος ο κόσμος να θωρακιστεί, να εμβολιαστεί για τη γρίπη» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Η υφυπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα είπε μεταξύ άλλων πως τα εμβόλια είναι ασφαλή, ενώ τόνισε: «Το mRNA εμβόλιο κάνει ένα απειροελάχιστο αντιγονικό ερέθισμα σε σχέση με αυτό που κάνει ο ιός κάθε φορά. Είναι ασφαλή τα εμβόλια, οι ιώσεις δεν είναι». 

Έγινε ειδική αναφορά στη συνύπαρξη του κορωνοϊού με την εποχική γρίπη, κάτι το οποίο πέρυσι δεν παρατηρήθηκε λόγω του παρατεταμένου lockdown στη χώρα. Οι ειδικοί τόνισαν πως τα εμβόλια για τις δύο ιώσεις μπροούν να γίνουν παράλληλα, χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στον οργανισμό.

Οι ηλικιακές ομάδες που θα πρέπει να εμβολιαστούν για τη γρίπη είναι οι άνθρωποι άνω των 60 ετών αλλά και τα μικρά παιδιά.

«Η συνύπαρξη του κορωνοϊού στην κοινότητα μαζί με τον ιό της γρίπης, αποτελεί εξ αρχής ένα πρόβλημα για το οποίο ακόμh δεν έχει δοθεί η απάντηση» δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

«Γνωρίζουμε επιδημιολογικά ότι η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο. Επομένως είναι σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό» συνέχισε. Η επιτροπή τόνισε πως δεν πρέπει οι ΜΕΘ της χώρας να γεμίσουν με περιστατικά γρίπης. 

Φέτος, τα εμβόλια, τα οποία θα υπάρχουν στα φαρμακεία και θα χρησιμοποιηθούν, είναι για πρώτη φορά και τα δύο τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό. Δεν είναι εμβόλια τα οποία περιέχουν ζώντα ιό, επομένως μπορούν να γίνουν και σε εξασθενημένα άτομα από πλευράς ανοσολογικής, τα οποία περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, το Η1Ν1 και του Η3Ν2 και δύο στελέχη των ιών τύπου Β. Τα αντιγριπικά εμβόλια προστατεύουν κυρίως από τις επιπλοκές της λοίμωξης και φυσικά μειώνουν και τη μετάδοση.  

Τέλος, η επιτροπή εξέφρασε την άποψη πως οι υγειονομικοί θα πρέπει να κάνουν την αρχή και να σπεύσουν να εμβολιαστούν για την γρίπη. 

Πηγή:Star.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE