Γιατί ο Τσίπρας δεν ζητά πρόωρες εκλογές | Η διψήφια διαφορά στις δημοσκοπήσεις

Share on:

Κυρίαρχος στον χώρο του Κέντρου ο Μητσοτάκης σε σχέση με τον Τσίπρα. Κολλημένα τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Κομβικές χαρακτήριζαν τα επικοινωνιακά επιτελεία του Μαξίμου και της Κουμουνδούρου τις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου.

Οι χειρισμοί των καταστροφικών πυρκαγιών και το θέμα της υπουργοποίησης Αποστολάκη ήταν δύο ζητήματα που “πλήγωσαν” την κυβέρνηση, ενώ από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, ανέμενε να κλείσει την δημοσκοπική “ψαλίδα” με τη ΝΔ.

Ωστόσο, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ αποτέλεσε ουσιαστικά βαρόμετρο μεταξύ των δύο κόμματων με την διαφορά να παραμένει σε διψήφια ποσοστά. Ο πρωθυπουργός με τις εξαγγελίες στη Θεσσαλονίκη κατάφερε να αλλάξει το κλίμα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Δύο μετρήσεις της Pulse για τον ΣΚΑΙ και της MRB για το STAR επιβεβαίωσαν το σταθερό προβάδισμα της ΝΔ, το οποίο κυμαίνεται από 11,5% και 11,2% αντίστοιχα. Είχαν προηγηθεί δύο ακόμη δημοσκοπήσεις της Alco για το Open που κατέγραψε διαφορά 10,2% και της GPO για τα “Παραπολιτικά” με την απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα να φτάνει τις 10,5 μονάδες.

Κολλημένα τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ

Τη μικρή πτώση που κατέγραψε η κυβέρνηση λόγω κυρίως των όσων διαδραματίστηκαν τον Αύγουστο, ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσκοπικά δεν μπόρεσε να την εκμεταλλευτεί αυξάνοντας τα ποσοστά του. Είναι ενδεικτικό στην δημοσκόπηση της Pulse κέρδισε μόλις μια μονάδα ανεβαίνοντας από το 23% στο 24% και πριν από μερικές ημέρες στην μέτρηση της Alco έχασε 0,3%.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως αυτός ήταν και ο λόγος που παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Οι ίδιες πηγές σημείωναν με νόημα πως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμεναν την δημοσιοποίηση των ευρημάτων, καθώς όπως και στο Μαξίμου, διενεργούνται κυλιόμενες δημοσκοπήσεις.

Παράλληλα, περίπου 2 στους 10 ψηφοφόρους που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019 έκριναν αρνητικά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ενώ το 12% δηλώνουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τα όσα ανακοίνωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Γαλάζια” στελέχη υποστηρίζουν πως οι τοποθετήσεις Κούλογλου και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν, δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε κύκλο εσωστρέφειας από τον οποίο δύσκολα θα βγει.

Κερδίζει το κέντρο ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει δύο στόχους για την εκλογική διεύρυνση της ΝΔ. Την προσέλκυση των ψηφοφόρων από τον χώρο του παραδοσιακού Κέντρου και εκείνον της νεολαίας. Τον πρώτο στόχο δημοσκοπικά φαίνεται να τον επιτυγχάνει, καθώς τα επιρροή που έχει ο πρωθυπουργός στον λεγόμενο “μεσαίο χώρο” φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως σημαντική.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην μέτρηση της Pulse, το 52% των ερωτηθέντων που κινούνται ιδεολογικά στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου χαρακτηρίζουν θετικά τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα το ποσοστό ικανοποίησης φτάνει μόλις το 31%. Επίσης το 52% εκφράζει αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας.

Πηγή :thetoc. gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE