Πρόκληση Ακάρ | Τι δουλειά έχει η Ελλάδα να κάνει άσκηση στις Οινούσσες;

Share on:

«Τι δουλειά έχει η Ελλάδα να κάνει στρατιωτική άσκηση στις Οινούσσες; Είναι μια προβοκάτσια» δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατηγορώντας τη χώρα μας πως επιδιώκει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προβάλλοντας ταυτόχρονα «φιλειρηνικό» προσωπείο αρκεί να γίνουν αποδεκτοί οι παράνομες επιδιώξεις της Άγκυρας στην περιοχή.

Μιλώντας σε τελετή για την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους στη Ναυτική Ακαδημία της Κωνσταντινούπολης, παρουσία των αρχηγών Χερσαίων Δυνάμεων, Ναυτικού και Αεροπορίας, ο Ακάρ κατηγόρησε πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα, που δεν κατονόμασε, πως με τις ενέργειές τους «κλιμακώνουν τις εντάσεις για να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις».

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ τις έρευνες του πλοίου Nautical Geo ανατολικά της Κρήτης και νοτιοδυτικά της Κύπρου, δήλωσε ακόμη ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας. Σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ο Ακάρ είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα, δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας».


Υποστήριξε ακόμη ότι «υπάρχουν μελέτες για την πραγματοποίηση έρευνας στα ανατολικά της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου, παραβιάζοντας τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας».

«Είπαμε ότι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Εκεί οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού μας έκαναν αυτό που έπρεπε και δεν άφησαν αυτό το πλοίο στην εν λόγω περιοχή» ανέφερε και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι είναι η πλευρά που κλιμακώνει την ένταση.

«Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν ενώ πέραν της προστασίας του δικού της δικαιώματος και δικαίων, δεν επιδιώκουμε να παραβιάσουμε τα δικαιώματα κανενός. Εμείς σεβόμαστε τα σύνορα, τα δικαιώματα τα δίκαια και την κυριαρχία όλων. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία είναι ένας έμπιστος ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Εμείς με μεγάλη ειλικρίνεια επιθυμούμε τα προβλήματα με την Ελλάδα να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου εν μέσω των σχέσεων καλής γειτονίας μέσω διαλόγου και βρίσκοντας πολιτικές λύσεις οι λαοί των δύο πλευρών να ζήσουν εν μέσω ειρήνης και ασφάλειας επωφελούμενοι από τον πλούτο τους. Αυτή είναι η ειλικρινής μας άποψη και επιθυμία» δήλωσε, συμπληρώνοντας με νόημα πως η «Ελλάδα θα πρέπει να εγκαταλείψει την επιθετική ρητορική» η οποία δεν πρόκειται να νικήσει την Τουρκία όπως ισχυρίστηκε.

«Δυστυχώς ιδιαίτερα κάποιοι πολιτικοί στην Ελλάδα πιέζοντας, αντί να λύσουν τα προβλήματα ορθολογικά και με την λογική, για να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις, με επιθετική ρητορική και ενέργειες, κλιμακώνουν τη ένταση. Σε κάθε ευκαιρία φίλοι μου έχουμε δηλώσει και το λέμε ότι αυτές είναι μάταιες προσπάθειες και ότι πρέπει να αντιληφθούν πως με τέτοιου είδους ρητορική και ενέργειες δεν θα μπορέσουν να νικήσουν την Τουρκία».

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε έμμεσα και στην πρόσφατη ελληνογαλλική συμφωνία και την αγορά φρεγατών και αεροσκαφών από την Αθήνα, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να αλλάξουν τους συσχετισμούς δυνάμεων, ενώ -για μια ακόμη φορά- μίλησε για ακριβούς εξοπλισμούς που «στρέφονται κατά της ευημερίας του ελληνικού λαού». Δήλωσε συγκεκριμένα: «Στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, μ’ ενθάρρυνση και υποδαύλιση από κάποιες χώρες, άρχισε μέσω κάποιων συμφωνιών μία αγάπη για τους εξοπλισμούς. Αλλά εμείς λέμε πρώτα να δείτε το θέμα μαθηματικά και μετά ιστορικά. Με τέτοιου είδους κινήσεις και με μια σειρά μέτρων δεν μπορείτε να αποκτήσετε ανωτερότητα έναντι της Τουρκίας Εγκαταλείψετε αυτή την προσπάθεια. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι γνωστή σε όλους. Έχουν σοβαρά χρέη. Με αγάπη για τους εξοπλισμούς κάνουν μια σειρά από έξοδα, κάνουν μάταιες δαπάνες που χειροτερεύουν την οικονομία και στρέφονται κατά της ευημερίας του ελληνικού λαού. Αυτό φιλοι μου, πρέπει να το δουν και να το αντιληφθούν οι λογικοί άνθρωποι. Αυτά είναι ανάγκη να τα δούνε οι Έλληνες λογικοί άνθρωποι».

Αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο Χουλούσι Ακάρ υποστήριξε ότι «αγνόησε την τουρκική παρουσία στο νησί εδώ και εκατοντάδες χρόνια», προσθέτοντας ότι «δεν μπορείτε να παράγετε καμία λύση χωρίς να αναγνωρίσετε την τουρκική παρουσία, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ, δεν είναι εφικτό με κανέναν τρόπο. Μιλάμε για δύο κυρίαρχα, ανεξάρτητα κράτη με ίσα δικαιώματα. Στόχος μας είναι αυτός. Αυτή είναι η άποψή μας, αυτό θα γίνει αποδεκτό, οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε αυτό το πλαίσιο και τα κράτη θα συνεχίσουν τη ζωή τους στους δικούς τους τομείς»

Πηγή:protothem.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE