Πρώτο κρούσμα κορωνοϊου σε ανεμβολίαστο φοιτητή στο Α.Π.Θ. | Ποια μέτρα ελήφθησαν

Share on:

Το πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικού covid-19 τέθηκε σε εφαρμογή στο  Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μετά τον εντοπισμό του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού σε ανεμβολίαστο φοιτητή του Τμήματος Μαθηματικών.

Ο φοιτητής είχε προσέλθει τη Δευτέρα στο μάθημα με αρνητικό rapid test και την επόμενη μέρα διαγνώστηκε θετικός.

Όπως είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαιωάννου σχετικά με το πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος που τέθηκε σε εφαρμογή, αμέσως ενημερώθηκαν φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό και τις αρμόδιες αρχές και υπουργεία, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας: «Ο υπεύθυνος εφαρμογής του πρωτοκόλλου διαχείρισης πιθανού η επιβεβαιωμένου κρούσματος προέβη στις προβλεπόμενες ενέργειες σύμφωνα με το πρωτόκολλο, ανακοινώνοντάς το στον ΕΟΔΥ ως αρμόδιο φορέα ιχνηλάτησης, και στην Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας», σημείωσε ο Πρύτανης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τώρα, όπως και σε κάθε επόμενο ύποπτο περιστατικό έγινε και θα γίνεται εκτίμηση του κινδύνου για πιθανές επαφές κρούσματος. Πραγματοποιήθηκε άμεσα απολύμανση των χώρων, που ήρθε σε επαφή ο φοιτητής και τέθηκε σε καραντίνα, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Όσοι φοιτητές ;ή διδάσκοντες κλπ είχαν εισέλθει με rapid test ή PCR, τέθηκαν επίσης σε καραντίνα 10 ημερών. Όσοι είχαν εμβολιαστεί πλήρως ή νοσήσει εντός εξαμήνου, παρακολουθούν την υγεία τους και σε περίπτωση παραμικρού συμπτώματος εντός 10 ημερών, δεν θα προσέλθουν στη σχολή και θα υποβληθούν σε rapid test ή PCR».

Να σημειωθεί ότι τα μαθήματα που παρακολούθησε ο φοιτητής τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου ήταν: Διαφορίσιμες Πολλαπλότητες, 2μμ-5μμ (διδάσκουσα: Φανή Πεταλίδου) και Κλασική Θεωρία Ελέγχου, 5μμ-8μμ (διδάσκων: Νικόλαος Καραμπετάκης).

«Κρούσματα θα έχουμε, άλλωστε τα διαγνωστικά tests, ακόμη και τα μοριακά, έχουν αποδεδειγμένα περιθώριο σφάλματος, που σχετίζεται με τη στιγμή της δειγματοληψίας, τη στιγμή της έκθεσης στον ιό και τον χρόνο έναρξης έκκρισης ιικού φορτίου. Σε αυτό το πρόβλημα είναι προφανές ότι η ασφαλέστερη απάντηση είναι η ακόμη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, που πάντως στην πανεπιστημιακή κοινότητα είναι υψηλότερη σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαιωάννου.

Εξήγησε δε, ότι «η απόφαση της Πολιτείας για την καθολική επιστροφή στη διά ζώσης εκπαίδευση στηρίχθηκε στις κατευθύνσεις του ECDC και τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εξειδικεύτηκαν με τις ΚΥΑ ουσιαστικά περιλαμβάνουν τα μέτρα που εφαρμόζονται διεθνώς σε όλα τα Πανεπιστήμια αλλά και σε κάθε έκφανση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής στη χώρα».

Τα πρωτόκολλα όπως είπε «καθορίστηκαν πάνω στο δεδομένο ότι ο ιός εξακολουθεί να βρίσκεται και θα παραμείνει ανάμεσα μας» ενώ σημείωσε ότι «λαμβάνουν επίσης υπόψη το ενδεχόμενο επιδημιολογικών εξάρσεων, καθώς επιδεινώνονται και οι καιρικές συνθήκες ευνοώντας τη μετάδοση του ιού σε συνθήκες συγχρωτισμού».

Πηγή:cnn.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE