Θεοδωρίδου | Πιθανή ετήσια δόση κατά του κορωνοϊού

Share on:

«O ιός θα παραμείνει μαζί μας όπως και ο ιός της γρίπης, θα είναι ακόμα ένας ενδημικός ιός του αναπνευστικού» τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε τα εμβόλια ανταποκρίθηκαν πλήρως στην βασική προυπόθεση που είναι η πρόληψη της εργαστηριακά τεκμηριωμένης λοίμωξης. Παράλληλα σημείωσε πως το CDC δίνει μηνύματα κλειδιά σχετικά με το συμβαίνει με την πανδημία αναφέροντας πως τα εμβολια είναι αποτελεσματικά και για παραλλαγή δελτα και πως τα οφέλη υπερτερούν τον παρενεργειών, ενώ σε ορισμένες ομάδες συστήνεται η τρίτη αναμνηστική δόση.

Στη συνέχεια σημείωσε πως η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων έχουν οδηγήσει σε αύξηση της διασποράς. Σε αυτό συμβάλλει η μείωση της χημικής ανοσίας μετά την πάροδο των έξι μηνών, όπως είπε.

Επισήμανε πως από τις κλινικές μελέτες η ανοσογοτικότητα από την χορήγηση της τρίτης δόσης ήταν σημαντικά ηψηλότερη από την δεύτερη δόση και αναμένεται σύμφωνα με ανοσολόγους η μείωση της προστασίας από την τρίτη δόση να διαφέρει από το σχήμα των δύο δόσεων του εμβολίου. Μάλιστα αναφέρθηκε σε ένα πιθανό διαφορετικό σχήμα εμβολιασμού με τρεις δόσεις και ετήσια αναμνηστική δόση. 

Η ίδια τόνισε πως ο βασικός πυλώνας στο εμβολιαστικό σχήμα παραμένει η πρώτη δόση.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως εξετάζεται η χορήγηση αναμνηστικής δόσης στα άτομα που έχουν νοσήσει πριν ή μετά τον εμβολιασμό.

Πηγή: skai.gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE