Με θερμό επεισόδιο απειλεί η Άγκυρα

Share on:

Σε μια νέα προκλητική ανακοίνωση προχώρησε η Τουρκία, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της μετά την υπογραφή της ιστορικής ελληνογαλλικής συμφωνίας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε μία ανακοίνωση που εκδόθηκε το πρωί του Σαββάτου, απειλεί με νέα ένταση και με “μέτρα στο πεδίο” ενόψει των ερευνών που έχει προγραμματίσει στην ΑΟΖ της η Κύπρος.

Ταυτόχρονα προειδοποιεί τρίτες χώρες, όπως η Γαλλία, να μη γίνουν όργανα της Ελλάδας και της Κύπρου και φτάνει στο σημείο να υποστηρίξει ότι 10 ναυτικά μίλια από την Κρήτη, όπου κάνει έρευνες το National Geo, είναι… τουρκική υφαλοκρηπίδα.

“Όπως είναι γνωστό, ο λόγος των εντάσεων των τελευταίων ετών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) και οι μονομερείς ενέργειές τους που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ᾽᾽ΤΔΒΚ᾽᾽ στην Ανατολή Μεσογειο”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Στη συνέχεια το υπουργείο σημειώνει ότι “ο αξιότιμος Πρόεδρός μας πρότεινε στην ΕΕ να συγκαλέσει μια ολοκληρωμένη διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι και η ΤΔΒΚ, ο συνιδιοκτήτης του νησιού, έκανε μια λεπτομερή πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019 σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων. Ενώ όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, φαίνεται ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου με μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητές τους, τους τελευταίους μήνες, αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Και συνεχίζει λέγοντας: “Εκτός από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Κύπρου ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει έρευνα με τρόπο που θα παραβιάζει τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” και της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας από τις 3 Οκτωβρίου, με πλοίο με σημαία Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Κύπρου ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση στα νότια του νησιού τον Νοέμβριο.Όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν την ένταση και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Τέλος, καταλήγει ότι “γίνονται τα απαραίτητα βήματα στο πεδίο και στο τραπέζι ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και επισημαίνεται σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να αποτελούν όργανο αυτών των δράσεων. Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Πηγή :thetoc. gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE