Αυξήσεις “φωτιά’ σε ρεύμα, πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Share on:

 

Όταν οι ειδικοί περιγράφουν την παρούσα περίοδο με την έννοια “τέλεια καταιγίδα” είναι γιατί οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

Το τοπίο όπως διαμορφώνεται έχει ως εξής: Η τιμή λιανικής του φυσικού αερίου, φτάνει πλέον στα 9 με 10 λεπτά ανά kwh. To πετρέλαιο θέρμανσης, θα πωλείται από την Παρασκευή από 1,09 έως 1,13 ευρώ ανά λίτρο στα φθηνότερα πρατήρια της Αττικής για να φτάσει έως και τα 1,2 ευρώ στις νησιωτικές περιοχές της χώρας λόγω του εξαιρετικά υψηλού μεταφορικού κόστους.

Όσο για την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, το τοπίο παραμένει “θολό” καθώς το τελικό κόστος φτάνει πλέον μαζί με την ρήτρα προσαρμογής (δηλαδή το “καπέλο” που προκύπτει από την ενεργειακή κρίση) ακόμη και στα 0,2 ευρώ αν συμπεριληφθούν και οι μη ανταγωνιστικές χρεώσεις. 

Αυτές τις εφιαλτικές τιμές, έρχεται να μετριάσει η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης (τα γνωστά 500 εκατ. ευρώ) αλλά και η τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων. Ιδού λοιπόν πώς διαμορφώνεται το τοπίο ανάλογα με το καύσιμο:

1. Πετρέλαιο θέρμανσης. Αν χρειάζεστε 1500 λίτρα για να ζεστάνετε το σπίτι σας, το κόστος θα εκτοξευτεί φέτος περίπου στα 1680 ευρώ. Το μειονέκτημα με το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ότι αν η δεξαμενή είναι άδεια, θα πρέπει να αγοράσετε εδώ και τώρα “κλειδώνοντας” το κόστος στα υψηλά.

Υπάρχει βέβαια και η λύση να παραγγέλνετε μικρότερες ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, ενδέχεται να συναντήσετε την απαίτηση του εμπόρου να πουλήσει μικρές ποσότητες σε υψηλότερες τιμές λόγω του μεταφορικού κόστους που ροκανίζει τα δικά του κέρδη. Μοναδική βοήθεια φέτος για τη μείωση του κόστους όσους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης είναι το επίδομα. Όποιος πληροί τα κριτήρια, θα κάνει αίτηση στην πλατφόρμα.

Το επίδομα αφορά εργένηδες με 14.000 ευρώ, παντρεμένους με 20.000 ευρώ ενώ για κάθε παιδί προστίθενται 3000 ευρώ. Το πρόβλημα, συνίσταται στο ύψος του επιδόματος. Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το επίδομα στο Χαλάνδρι, δεν θα ξεπεράσει φέτος τα 222 ευρώ (από 163 ευρώ πέρυσι), στην Νέα Φιλαδέλφεια θα διαμορφωθεί στα 201,6 ευρώ (από 147 ευρώ πέρυσι) και στην Καισαριανή θα κινηθεί σε αντίστοιχα επίπεδα.

Δηλαδή, το μικρό νοικοκυριό που θα καλυφθεί με ένα τόνο πετρέλαιο, θα μπορεί να “ποντάρει” σε μια έκπτωση της τάξεως του 15-20% λόγω της επιδότησης. Το μεγάλο νοικοκυριό που θέλει μεγαλύτερη ποσότητα, θα υποστεί μεγάλη πίεση από την αύξηση της διεθνούς τιμής. Ακόμη μεγαλύτερη δε θα είναι η πίεση αν δεν δικαιούται κάποιος το επίδομα

2. Φυσικό αέριο: Η έκπληξη σε σχέση με πέρυσι θα είναι πολύ μεγάλη αν διατηρηθούν οι τιμές σε αυτά τα επίπεδα. Μια κιλοβατώρα φυσικού αερίου κοστίζει πλέον 9-10 λεπτά του ευρώ από 4,5-5 λεπτά πέρυσι. Αν λειτουργήσει και η έκπτωση που προωθεί η ΔΕΠΑ, το κόστος θα είναι αυξημένο φέτος κατά 85-90% σε σχέση με πέρυσι. Με τα σημερινά δεδομένα είναι η πρώτη φορά που το φυσικό αέριο θα έχει τόσο μικρή διαφορά τιμής σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Για το επίδομα, ισχύουν τα ίδια με το πετρέλαιο. Αν ένα νοικοκυριό πλήρωνε πέρυσι 200 ευρώ τον μήνα για να ζεσταθεί, τώρα η τιμή θα πάει πάνω από τα 350 ευρώ ενώ στο λεκανοπέδιο, το επίδομα δεν θα καλύψει καν τον λογαριασμό ενός μήνα.

3. Ρεύμα: Το ρεύμα αν χρησιμοποιείται για θέρμανση, απαιτεί τη μεγαλύτερη προσοχή. Διότι με τα σημερινά δεδομένα, κάθε κιλοβατώρα που θα καταναλώνεται μπορεί να κοστίζει ακόμη και 20 λεπτά του ευρώ. Η επιδοματική πολιτική που ανακοινώθηκε, βοηθάει τα νοικοκυριά για να καλύψουν άλλες ανάγκες ηλεκτροδότησης και όχι αυτή της θέρμανσης. Διότι τα 6 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα που είναι η επιδότηση, έχει πλαφόν στις 300 κιλοβατώρες οι οποίες δεν φτάνουν για τη θέρμανση.

Πηγή :thetoc. gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE