Έρευνα αποκαλύπτει πως προκαλούνται οι θρομβώσεις από τον Κορωνοϊό

Share on:

Η μελέτη, εντόπισε δύο γονίδια που σχετίζονται μεταξύ τους, τα S1000A8 και S1000A9, τα οποία εμφανίζονται στα αιμοπετάλια των ασθενών με COVID-19, προκαλώντας τα να παράγουν περισσότερες πρωτεΐνες που σχετίζονται με μυελοειδή (MRP) 8 και 14. Υψηλότερα επίπεδα των δύο αυτών πρωτεϊνών, που λειτουργούν ως ζευγάρι και υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες στα κύτταρα του ανοσοποιητικού, συνδέθηκαν στη μελέτη με υψηλότερα επίπεδα πήξης και φλεγμονής στα αγγεία, μεγαλύτερη σοβαρότητα της νόσου και μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο.

Προς υποστήριξη της θεωρίας ότι τα αιμοπετάλια βρίσκονται στον πυρήνα της βλάβης των αιμοφόρων αγγείων στο COVID-19, η ερευνητική ομάδα παρουσίασε επίσης στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι τα εγκεκριμένα φάρμακα που εμποδίζουν την ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων μέσω της πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια των αιμοπεταλίων P2Y12 (κλοπιδογρέλη ή τικαγρελόρη) μείωσαν την φλεγμονή που σχετίζεται με τον κοροναϊό στα αγγεία. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα αιμοπετάλια που εκτίθενται στον κοροναϊό αλλάζουν τα κύτταρα των αιμοφόρων αγγείων (ενδοθηλιακά κύτταρα) σε μεγάλο βαθμό μέσω μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται π-σελεκτίνη, και η οποία κάνει τα αιμοπετάλια πιο κολλώδη, άρα είναι και πιο πιθανό να σχηματίσουν θρόμβους.

«Τα ευρήματά μας αποκαλύπτουν έναν νέο ρόλο των αιμοπεταλίων στη βλάβη των αιμοφόρων αγγείων από τον κοροναϊό και μπορεί να εξηγήσουν σε μεγάλο βαθμό τι κάνει τον συγκεκριμένο ιό πολύ πιο θανατηφόρο από τους συγγενείς του που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα», λέει η επίκουρη καθηγήτρια Έρευνας στο Τμήμα Ιατρικής του NYU Langone Health και συγγραφέας της μελέτης Tessa Barrett.

Η φλεγμονή σε όλο το σώμα και η θρόμβωση εντοπίστηκαν από την αρχή της πανδημίας ως κεντρικά χαρακτηριστικά της σοβαρής νόσησης, ενώ μεταξύ τους θεωρούνται αλληλένδετα, σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Τα αιμοπετάλια είναι συστατικά του αίματος και αντιδρούν στους τραυματισμούς των αγγείων με την πυροδότηση της φλεγμονής, ενώ ταυτόχρονα γίνονται πιο κολλώδη, οπότε δημιουργούν θρόμβους. Έτσι ενοχοποιούνται για τις βλάβες που παρατηρούνται. Ταυτόχρονα όμως, σημαντική θεωρείται για αυτούς τους μηχανισμούς που ενεργοποιούνται από την ασθένεια, και η σχέση μεταξύ αιμοπεταλίων και ενδοθηλιακών κυττάρων, καθώς και η αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, ενδοθηλιακά κύτταρα από μικρά αιμοφόρα αγγεία εκτέθηκαν στο υγρό που απελευθερώνεται από τα αιμοπετάλια είτε ασθενών με COVID-19 είτε υγιών ατόμων που μετείχαν στη μελέτη ως μάρτυρες. Στη συνέχεια αναλύθηκε το γενετικό υλικό (RNA) για να αποτυπωθεί η σειρά των μοριακών «γραμμάτων» που αποτελούν κώδικες ενεργών γονιδίων (μεταγραφές) στην κάθε περίπτωση. Παρόντων των αιμοπεταλίων που ενεργοποιήθηκαν από το COVID-19, παρατηρήθηκαν αλλαγές στη δραστηριότητα των ενδοθηλιακών κυττάρων που εκτέθηκαν στα προσβεβλημένα αιμοπετάλια, με 485 μεταγραφές να είναι λιγότερο ενεργές και 803 να είναι εμφανείς.

Πηγή :in. gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE