Υπό δρακόντεια μέτρα ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη | Ανησυχία για νέα κρούσματα

Share on:

Σε οριακή κατάσταση, όσον αφορά την επιδημιολογική της εικόνα, βρίσκει τη Θεσσαλονίκη και ο φετινός εορτασμός του Αγίου Δημητρίου με τους ειδικούς να εκφράζουν έντονους φόβους για περαιτέρω έξαρση του φαινομένου καθώς τα κρούσματα είναι ιδιαίτερα αυξημένα και τα ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά.

Πριν από έναν χρόνο, παραμονές του Αγίου Δημητρίου η Θεσσαλονίκη μετρούσε 181 κρούσματα, σε σύνολο 790 πανελλαδικά (ποσοστό 22,9%).

Ένα χρόνο μετά μετρά 623, σε σύνολο 3.937 (ποσοστό 15,8%). Βεβαίως τώρα τα τεστ είναι πολλά περισσότερα, ωστόσο, η επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης παραμένη ανησυχητική ενώ στα χείλη πολλών, αρμοδίων και μη, βρίσκεται το ερώτημα εάν αυτή η συνεχής άνοδος των κρουσμάτων μπορεί να είναι προάγγελος ενός νέου «μαύρου» Νοέμβρη σαν κι αυτόν που έζησε η πόλη πριν από έναν χρόνο.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εμφανίζεται καθησυχαστική, το δε υπουργείο Εσωτερικών έκρινε ότι δεν υπάρχει λόγος να ματαιωθούν οι παρελάσεις (πλην της μαθητικής η οποία επρόκειτο να γίνει αύριο, αλλά ματαιώθηκε λόγω του εθνικού πένθους για το θάνατο της Φώτης Γεννηματά), ούτε κάποια από τις εκδηλώσεις του εορταστικού τριημέρου της πόλης.

Το επιχείρημα είναι ότι φέτος υπάρχει το εμβόλιο κι ότι περίπου οι μισοί Θεσσαλονικείς και κάτι παραπάνω, έχουν εμβολιαστεί. Έτσι, χθες έγινε κανονικά και με κόσμο, η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου και την Πέμπτη θα γίνει η στρατιωτική παρέλαση, με συστάσεις για τη χρήση μάσκας από τους θεατές των παρελάσεων και συρρίκνωση του χρόνου της παρέλασης έως στα εξήντα λεπτά, με ταυτόχρονο αποκλεισμό των πολιτικών τμημάτων που είθισται να συμμετάσχουν στη στρατιωτική παρέλαση.

Ωστόσο, τις τελευταίες επτά εβδομάδες η επιδημιολογική κατάσταση της Θεσσαλονίκης βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη.

Μετά την πρώτη βδομάδα του Σεπτεμβρίου όταν τα κρούσματα είχαν μειωθεί κατά 21,21% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, έκτοτε, κάθε βδομάδα, παρατηρείται διαρκής άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων. Έτσι, από τα 1.608 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο διάστημα 1 έως 7 Σεπτεμβρίου, με μέσο ημερήσιο όρο κρουσμάτων 230, φτάσαμε στα 3.078, στο διάστημα 20 έως 25 Οκτωβρίου, με το μέσο ημερήσιο όρο να σκαρφαλώνει στα 513. Παρατηρείται δηλαδή, αύξηση 91,4%, παρότι η τελευταία εβδομάδα περιλαμβάνει μετρήσεις μόνον έξι ημερών.

Την ίδια ώρα η διακύμανση των πανελλαδικών κρουσμάτων είναι πολύ μικρότερη, στο 17,6%. Άλλη μια απόδειξη ότι ο καλπασμός της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, όπως και στην υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία, είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια. Η επιδείνωση των δεικτών της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη επιβεβαιώνεται και από τις μετρήσεις τις οποίες πραγματοποιεί το ΑΠΘ, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ στα λύματα της πόλης. Πλέον, έπειτα από ήπιες, αλλά συνεχείς αυξήσεις στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού στα λύματα, από την προηγούμενη εβδομάδα η Θεσσαλονίκη πέρασε ξανά στο κόκκινο, όπου είχε βρεθεί για τελευταία φορά τον περασμένο Απρίλιο.

Το ερώτημα, πλέον, είναι ποια θα είναι η συνέχεια, δεδομένης της επιδείνωσης του καιρού, της πλήρους επανεκκίνησης των πανεπιστημίων, καθώς και του επικείμενου Φεστιβάλ Κινηματογράφου το οποίο αναμένεται να αυξήσει την κινητικότητα, τη συγκέντρωση στους κλειστούς χώρους προβολής, αλλά και την προσέλκυση εκατοντάδων επισκεπτών.

Πηγή :cnn. gr


Share on:

Τελευταία Νέα

Σχετικά Άρθρα

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE